Oglas
· · Komentari: 0

Materijalne stvari nisu ONO ŠTO DECA PAMTE KROZ ŽIVOT: Psiholozi upozoravaju da nikako ne propustite ovih 5 TRENUTAKA

Nije potrebno mnogo novca, poenta je da budete zajedno i pravite uspomene zbog kojih će se vaša deca sa osmehom sećati svog detinjstva.

1697117951_1.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

Roditelji su često zabrinuti pružaju li svojoj deci dovoljno ljubavi i pažnje. Zbog toga su psiholozi rešili da pojasne kako naizgled najjednostavnije svakodnevne stvari koje roditelji rade sa decom, prave najlepše uspomene iz detinjstva kojih će se mališani sećati i tokom života.

1. Priče za laku noć

Istraživanja pokazuju da čitanje priča pred spavanja doprinosi bliskosti između deteta i roditelja. Vreme na kraju dana, pre nego što mališan zaspi, odličan je tajming i način za povezivanje, ali i nešto čega će se najčešće sećati iz detinjstva.

2. Slušanje

Iako često znamo reći detetu da trenutno nemamo vremena ili da smo zauzeti određenim obavezama, ako obratimo pažnju na njega kada znamo da mu je potrebno, psiholozi nas uveravaju da možemo biti sigurni kako će se kasnije u životu sećati da su njegovi roditelji uvek bili tu za njega.

Isto tako, ponekad nas deca prekidaju jer žele privući našu pažnju, a ne zato što žele nešto od nas ili imaju nešto posebno za da nam saopšte.

3. Maženje

Ako se osvrnete na svoje detinjstvo i osetite ljubav i sreću, velike su šanse da je ono bilo ispunjeno ljubavlju vaših roditelja.

Naime, maženje i zagrljaji nisu samo simbol ljubavi, već i podrške i zaštite. Psiholozi savetuju da svoju decu mazimo što češće jer će se tada osećati sigurno, voljeno i cenjeno, a i sami će jednog dana postati roditelji puni ljubavi.

4. Porodična tradicija

Bilo da se radi o novogodišnjoj dekoraciji svake godine u istoj ulici, pravljenju domaće pice za večeru, uskršnjem putovanju ili povremenim izletima u prirodu, porodična tradicija omogućiće će detetu da jednog dana zapamti sve lepe uspomene vezane za te trenutke.

5. Zajednički obroci

Vreme večere može biti stresno kada su deca još uvek mala i nemirna, ali vremenom će i ovi trenuci postati nešto što će pamtiti u budućnosti.

Naime, psiholozi objašnjavaju da zajedničko sedenje za stolom i deljenje obroka, čak i ako se to dešava samo vikendom, postaju neke od najdražih uspomena dece iz detinjstva.

 

BONUS VIDEO:

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

 

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas