· · Komentari: 0

Osiguranje od suše pouzdan vid zaštite poljoprivrede

​Veoma izražena suša koja je pogodila jare kulture na obradivim njivama na području Severnobačkog okruga, poljoprivredniku Arsenu Perčiću smanjila je prinos kukuruza na između 500 i 800 kg po jutru

1669304055_Foto-Shutterstock-poljoprivreda.jpg
Foto: Shutterstock

Veoma izražena suša koja je pogodila jare kulture na obradivim njivama na području Severnobačkog okruga, poljoprivredniku Arsenu Perčiću smanjila je prinos kukuruza na između 500 i 800 kg po jutru, od očekivane približno četiri tone koje su bile planirane da izniknu iz oko 250 jutara njegovih oranica. Pozamašnu štetu uspeo je većim delom da nadoknadi zahvaljujući tome što je svaki pedalj zemlje blagovremeno osigurao.

„‘Dunav osiguranje’ nam je obeštetilo jedan veliki deo ulaganja u ovogodišnju proizvodnju. Pa, velika je to pomoć i velika je to podrška, budući da bi bez osiguranja baš pretrpeli jako veliku štetu. Mislim da svaka poljoprivredna proizvodnja treba da ima osnovno osiguranje od svih mogućih rizika. Što se tiče ekstremnih temperatura koje smo imali ovog leta i koje ćemo sigurno imati i u narednom periodu, mislim da će bez osiguranja biti vrlo teško“, pojašnjava Arsen Perčić, nosilac poljoprivrednog gazdinstva iz Subotice.

Foto: Tanjug

Suša je danas prepoznata kao problem koji uzrokuje više od 70% štete na usevima. Očekuje se da će usled klimatskih promena njene posledice biti sve ozbiljnije. S toga Kompanija „Dunav osiguranje“ već treću godinu zaredom svojim klijentima nudi ekskluzivan proizvod na srpskom tržištu, a koji se upravo odnosi na osiguranje usled nedostatka vlažnosti zemljišta.

„Nakon ove završene poljoprivredne sezone, Kompanija ‘Dunav osiguranje’ isplatila je pet puta više šteta po osnovu ostvarenog rizika od nedostatka vlažnosti u zemljištu od ukupno ugovorene premije. Stoga je naša preporuka da svi poljoprivredni proizvođači sa teritorije Beograda, Mačve i Vojvodine zaštite svoje useve: kukuruz, soju i šećernu repu, tako što će ih osigurati od rizika suše. Rok za zaključivanje polisa za narednu sezonu je do 1. juna. Ovom polisom kulture su osigurane u periodu od 15. juna do 14. avgusta“, pojasnila je Tamara Karan, direktorka Glavne filijale „Dunav osiguranja“ u Subotici.

Foto: Tanjug

Značaj tendencije rasta broja osiguranika u poljoprivredi, bilo da se radi o ratarskoj ili o stočarskoj proizvodnji, vrednuje i Ministarstvo poljoprivrede.

„Uzimajući u vidu celokupnu situaciju u ovoj sezoni, kada smo imali izrazitu sušu, poželjno je osiguravati i ratarske useve kada su u pitanju vremenske nepogode, ne samo dakle od grada, oluje, već i od suše, koja je ovde na teritoriji Vojvodine bila uočena u jakom intenzitetu ove godine. A za to postoje preduslovi. Ministarstvo poljoprivrede sufinansira, odnosno daje subvencije za premije osiguranja do 20 hektara, odnosno do sto hiljada dinara, s tim što ćemo se potruditi da u narednom periodu razmotrimo i povećanje kako obima tako i novčanih sredstava za osiguranje“, istakao je Goran Đaković, savetnik ministra poljoprivrede.

Foto: Tanjug

Ohrabrujuća vest za poljoprivrednike je da je usvojenim rebalansom republičkog budžeta Ministarstvu poljoprivrede dodeljeno oko 16.500 milijardi dinara dodatnih sredstava koja će biti utrošena i na osiguranje poljoprivredne proizvodnje.

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.