Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Осигурање од суше поуздан вид заштите пољопривреде

​Веома изражена суша која је погодила јаре културе на обрадивим њивама на подручју Севернобачког округа, пољопривреднику Арсену Перчићу смањила је принос кукуруза на између 500 и 800 кг по јутру

1669304055_Foto-Shutterstock-poljoprivreda.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Веома изражена суша која је погодила јаре културе на обрадивим њивама на подручју Севернобачког округа, пољопривреднику Арсену Перчићу смањила је принос кукуруза на између 500 и 800 кг по јутру, од очекиване приближно четири тоне које су биле планиране да изникну из око 250 јутара његових ораница. Позамашну штету успео је већим делом да надокнади захваљујући томе што је сваки педаљ земље благовремено осигурао.

„‘Дунав осигурање’ нам је обештетило један велики део улагања у овогодишњу производњу. Па, велика је то помоћ и велика је то подршка, будући да би без осигурања баш претрпели јако велику штету. Мислим да свака пољопривредна производња треба да има основно осигурање од свих могућих ризика. Што се тиче екстремних температура које смо имали овог лета и које ћемо сигурно имати и у наредном периоду, мислим да ће без осигурања бити врло тешко“, појашњава Арсен Перчић, носилац пољопривредног газдинства из Суботице.

Фото: Тањуг

Суша је данас препозната као проблем који узрокује више од 70% штете на усевима. Очекује се да ће услед климатских промена њене последице бити све озбиљније. С тога Компанија „Дунав осигурање“ већ трећу годину заредом својим клијентима нуди ексклузиван производ на српском тржишту, а који се управо односи на осигурање услед недостатка влажности земљишта.

„Након ове завршене пољопривредне сезоне, Компанија ‘Дунав осигурање’ исплатила је пет пута више штета по основу оствареног ризика од недостатка влажности у земљишту од укупно уговорене премије. Стога је наша препорука да сви пољопривредни произвођачи са територије Београда, Мачве и Војводине заштите своје усеве: кукуруз, соју и шећерну репу, тако што ће их осигурати од ризика суше. Рок за закључивање полиса за наредну сезону је до 1. јуна. Овом полисом културе су осигуране у периоду од 15. јуна до 14. августа“, појаснила је Тамара Каран, директорка Главне филијале „Дунав осигурања“ у Суботици.

Фото: Тањуг

Значај тенденције раста броја осигураника у пољопривреди, било да се ради о ратарској или о сточарској производњи, вреднује и Министарство пољопривреде.

„Узимајући у виду целокупну ситуацију у овој сезони, када смо имали изразиту сушу, пожељно је осигуравати и ратарске усеве када су у питању временске непогоде, не само дакле од града, олује, већ и од суше, која је овде на територији Војводине била уочена у јаком интензитету ове године. А за то постоје предуслови. Министарство пољопривреде суфинансира, односно даје субвенције за премије осигурања до 20 хектара, односно до сто хиљада динара, с тим што ћемо се потрудити да у наредном периоду размотримо и повећање како обима тако и новчаних средстава за осигурање“, истакао је Горан Ђаковић, саветник министра пољопривреде.

Фото: Тањуг

Охрабрујућа вест за пољопривреднике је да је усвојеним ребалансом републичког буџета Министарству пољопривреде додељено око 16.500 милијарди динара додатних средстава која ће бити утрошена и на осигурање пољопривредне производње.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas