· · Komentari: 0
ISTRAŽIVANJA

Ovo su razlozi zbog kojih manjak sna kod tinejdžera loše utiče na mozak

Manjak sna u tinejdžerskom periodu može ostaviti ozbiljne posledice na mozak

1610040699_tinejdzer.jpg
Foto: depositphotos

Nova naučna istraživanja u Amerii su sproveli niz testova na mladim miševima koji su bili podeljeni u dve grupe.

Pročitajte još: Naučnici su utvrdili, a postoji i dobar razlog što je raniji odlazak na spavanje zdraviji

U jednoj grupi bili su miševi koji su svakodnevno bili budni osam do deset sati, u drugoj su bili miševi kojima je bili dopušteno da spavaju koliko žele, dok su u trećoj grupi bili miševi koji su bili prisiljeni da ostanu budni.

Foto: despositos

Naučnici su otkrili da životinje koje nisu dovoljno spavale imaju nepravilnosti u stvaranju i korišćenju sinapsi, veza između nervnih ćelija u mozgu.

Jedan od problema na koji upozorava naše istraživanje je da nedostatak sna u adolescenciji , naročito hronični , može imati trajne posledice na stvaranje veza u mozgu

Dodala je kako još nije poznato da li su te promene dobroćudne, trenutne i reverzibilne , ili , da li imaju trajne posledice na funkcionisanje mozga. Stručnjaci upozoravaju da bi šesnaestogodišnjaci trebali otprilike oko osam i po sati sna svake noći.

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.