Oglas
· · Komentari: 0

Pet načina putem kojih dete poručuje da mu nedostaje ljubavi i pažnje: Roditelji, obratite pažnju na ovo ponašanje

Moderan način života ima brojnih prednosti, ali ponekad su roditelji toliko iscrpljeni svakodnevnim obavezama da zaboravljaju da pokažu svojim mališanima ljubav i pažnju

1705052801_shutterstock_2286637045.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

To, naravno, ne znači da mame i tate ne vole svoje dete, već mu prosto ne pokažu svakodnevno ljubav na način na koji to ono razume.

Istine radi, ima i roditelja koji prosto ne umeju da pokažu svoju ljubav, što opet ne znači da ne vole svoje dete, ali to svakako može da ima uticaj na mališana koji se ne oseća voljeno.

Da biste to izbegli, važno je da naučite da pročitate signale kojima vam dete poručuje da mu je potrebno više ljubavi i pažnje.

1. Dete razvija strah od napuštanja

Prvi znak da je detetu potrebno više ljubavi i pažnje je strah od napuštanja. Mališan koji se ne oseća voljeno se plaši da će biti napušten jer se oseća kao da roditeljima nije dovoljno važan.

Odrastanje u takvom emocionalnom stanju može da dovede do toga da dete kada odraste ostvaruje veze od kojih se emocionalno zavisan ili da ima manjak samopoštovanja, piše guiainfantil.com.

2. Pokušava da privuče pažnju

Drugi znak manjka ljubavi je "poziv za pažnju". Imajte na umu da je loše ponašanje deteta vrlo često samo alat kojim ono pokušava da privuče pažnju roditelja, da ih navede da mu pokažu naklonost.

3. Dete je tužno

Treći znak da je detetu potrebno više ljubavi i pažnje je očigledniji – dete je tužno, apatično ili ljuto i takvo je gotovo svakodnevno. Ovi simptomi, ako se zanemare i traje duži vremenski period mogu da dovedu do depresije.

4. U školi mu ide lošije nego ranije

Još jedan čest signal da je detetu potrebno više ljubavi i privrženosti su loši rezultati u školi ili sportu kojim se bavi. Ako se ono oseća kao da roditelje nije briga šta uče ni da li uče, kojim sportom se bave, ni njih to više neće zanimati.

5. Koristi negativan jezik

Ukoliko primetite da dete koristi negativne izraze, koji obeshrabruju ili možda odjednom psuje, moguće je da tako želi da vam poruči da mu treba više pažnje i ljubavi.

Pazite na svoje ponašanje kao roditelja

Ako uhvatite sebe da ste u određenom periodu manje pažnje posvetili detetu nego inače, vrlo je verovatno da i vi imate neku ličnu situaciju koja vas brine i skreće vam misli. Da biste se posvetili detetu, prvo morate da se pobrinete za sebe.

Da bi se dete razvilo u autentičnu osobu kakva jeste, potrebna mu je ljubav i briga roditelja, imajte to na umu i potrudite se da mališanu svaki dan pokažete koliko ga volite.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas