Oglas
· · Komentari: 0

PRVE ŠETNJE I PRVI PREGLEDI – POSEBNI TRENUCI SVAKOG RODITELJA

Bitni i dirljivi trenuci, pojedini smatraju i najlepši u životu, jesu upravo šetnje sa bebom, prvi odlazak u park, kraj reke, boravak na suncu.

1656418175_setnja.jpg
Foto: unsplash.com
Oglas

Jednako važni i emotivni jesu i pregledi, koje roditelji dočekuju s uobičajenom strepnjom.

ŠETNJOM DO VITAMINA D3

Dok novorođenče opaža svet, stvara prve slike i upija zvuke, izuzetno je važno da se pobrinemo da redovno i pravilno spava, jede i unosi vitamine kako bi se i pravilno razvilo. I pored svih drugih, važno je voditi računa o unosu vitamina D3, koji je kod mališana izuzetno bitan radi funkcionisanja organa i mišića, uključujući i srčani, te hormona, potom regeneracije kože, ali i očvršćivanje kostiju, odnosno da ne bi došlo do rahitisa.
Vitamin D3, generalno, doprinosi imunosistemu i nužno je da ga najmlađi unose u organizam, a to se može postići na više načina: ishranom, posebno preko morske ribe i mlečnih proizvoda, izlaganjem suncu i dodavanjem odgovarajućih suplemenata u ishranu. Uobičajeno se kombinuju sva tri načina kako bi dete dobila optimalnu količinu vitamina D3. Otuda je i boravak na suncu, odnosno šetnja izuzetno blagotvorna za zdravlje mališana.

VAŽAN JE I IZBOR KOLICA ZA BEBE

Da bi šetnja bila udobna i prijatna, kako za dete, tako i za roditelja, bitno je i da kolica za bebu budu brižljivo odabrana. Postoji pregršt modela, boja, dezena, razlikuju se materijali, brendovi cene, ali je najbitnije da ona svojim oblikom, težinom i veličinom budu podesna. Naime, važno je sagledati koliko će se vremena provoditi napolju, kakav je teren po kojim će ona ići – asfalt, kaldrma, brdovit teren, potom da li živite u kući ili stanu, imate li lift. Usled načina upotrebe važna je i težina, iako lakša kolica za bebe mogu biti i nestabilnija. 
Važne su i dimenzije, kao i to da li imamo mesto za odlaganje, da li njima može lako da se manipuliše, usled čega je važno da li su tročkaši ili četvorotočkaši, kakve su ručke. Naravno, pri izboru kolica za bebe bitno je da li se sedišta okreću, kao i da li ima sve dodatne, pomoćne elemente. Dakle, ona treba bebi da obezbede mir, da u njima bude sigurna, a nama lako upravljanje.

IZABERI POLIKLINIKU U BEOGRADU

Obavezan deo nege novorođenčeta jeste i odlazak na redovne kontrole. I to su čak mali rituali za porodicu, koji su izuzetno važni i emotivni. Otuda je bitno i da mesto pregleda bude udobno i pouzdano, gde ćemo pronaći odgovore na sva svoja pitanja i nedoumice, na kom ćemo dobiti potrebnu zdravstvenu zaštitu, korisne savete i smernice. 

Dobrim izborom poliklinike učinićemo vrlo važan korak, te ćemo na svaku iduću kontrolu ići sa manje stresa. Najbitnije je da izabrana poliklinika bude mesto koje roditeljima uliva poverenje. Tako da, pažljivo biraj polikliniku u Beogradu kako bi bila tvoj najverniji saveznik u odgajanju deteta.

Naposletku, za pravilan rast i razvoj novorođenčeta važno je da mu pružamo svu potrebnu ljubav i negu, a na tom putu su nam neizostavne redovne šetnje i kontrole. Katkada su i naše odluke vrlo važne, baš kao što je izbor kolica za bebe ili poliklinike. Zato – biraj pažljivo!

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas