· · Komentari: 0
deca

PSIHOLOZI kažu: Kako DEVOJČICAMA objasniti da to što vide na slikama NIJE REALNOST i povećati im SAMOPOUZDANJE

Fizički izgled postaje opsesija devojčica u sve ranijem uzrastu, usled različitih uzora datih putem medija i društvenih mreža. O tim problemima, samopouzdanju i izgledu devojčica govorile su psiholog i kozmetolog.

1596791321_Depositphotos_7763849_s-2019.jpg
Foto: Deposit

Dovoljno je da pogledamo profile tinejdžerki na društvenim mrežama i odmah shvatimo šta ističu kao svoje kvalitete i najvažnije atribute. Pre svega, posmatraču neće biti jasno koliko zapravo imaju godina.

Pročitajte još: RAJ ZA SRBE! Ako OVDE letujete dobijate besplatne ležaljke, suncobrane i peškire, a DVOJE DECE NE PLAĆA NIŠTA

Rezultati jednog istraživanja sprovedenog pre deset godina prilično su uzdrmali psihološku javnost, napominje psiholog Irena Korićanac. Oni su pokazali da devojčice već sa četiri godine imaju svest o svojoj telesnoj shemi, odnosno, obliku svog tela, i većina doživljava sebe kao punije i deblje, što one realno nisu i izjavljuju da bi volele da budu mršavije.

Foto: Pixabay
Devojčice već sa 4 godine imaju svest o svom fizičkom izgledu!

"To je jako rano. To nismo očekivali, jer se nekada to pojavljivalo mnogo kasnije i nije bilo primarno kako dete izgleda, već su neke druge karakteristike ipak stavljane u prvi plan", naglašava psiholog.

Uočeno je da devojčicama sve više smetaju i najmanji problemi na licu, telu. Gotovo pod mikroskopom posmatraju svoje telo i očekuju neko savršenstvo koje vide u medijima, a pre svega na društvenim mrežama, gde se, pak, vrlo koriste razni filteri, fotošop i slični programi.

Pročitajte još: Razgovarajte sa decom o NOVCU, ali jednu rečenicu NIKADA ne smete izgovarati

Pored toga, imaju uzore u javnim ličnostima gde se neprekidno postavljaju neki standardi ne samo devojčicama već i njihovim majkama, i to standard koji su nedostižni za prosečnu ženu.

Kako devojčicama objasniti da to što vide na slikama nije realnost?

"Izuzetno je važno kako roditelji – mame, tetke, bake doživljavaju sebe i sopstveno telo, a isto tako nije zanemarljivo ni to kako tate ili braća komentarišu druge ženske osobe. Izuzetno je važno i kako komentarišu svoje dete i drugu decu. Bitno je da ne upoređuju negativno svoje dete sa drugom decom", ističe Korićanac.

Savet
"Ako kažete 'tvoja drugarica lepo crta, ali ti umeš da napraviš špagu", na primer, tako im stavljate do znanja da smo svi različiti i da imamo neke svoje veštine i svoja znanja koja nas odvajaju i ono shvata da je po nečemu specijalno i posebno i da će neko time uspeti čak i neke svoje nedostatke da nadoknadi u životu", savetuje psiholog.

Roditelji najčešće prave dve greške. Jedna je da precenjuju sposobnosti deteta i time se razvija i narcizam i neka nerealna slika o sebi. Sa druge strane su roditelji koji umanjuju vrednost deteta i ne objašnjavaju mu realno kakvo je ono zapravo.

Ne upoređujte svoje dete sa drugom decom, deca to pamte!

Poznato je da deca znaju da budu naročito surova, zato je važno da nastavnici, vaspitači, učitelji postave kriterijume vrednosti u kojima se toleriše nasilje tog tipa, jer to u stvari i jeste vršnjačko nasilje.

Da li šminka pomaže ili odmaže?

Tinejdžerke se javljaju kozmetičarima u želji da isprave neke nedostatke. Kako naglašava kozmetolog Snežana Makuljević, uglavnom se javljaju kada imaju problem na licu, pre svega upalni procesi i akne.

Pročitajte još: ONA ZNA NAJBOLJE: Sedam pitanja koja uvek možete postaviti mami bez obzira na godine

"Dobro je kada se obrate stručnoj osobi, bilo kozmetičaru, kozmetologu ili dermatologu. Najveća greška je da tinejdžerka krene sama da rešava problem – kupovinom neadekvatnih preparata. Često kupuju ono što koristi drugarica i tako dovode sebe u još gore stanje. Jako je bitno da čim se pojavi problem potraže pomoć stručne osobe", napominje Makuljevićeva.

Problemi sa kožom utiču na samopouzdanje tinejdžera!

Akne se sve ranije pojavljuju kao problem kod devojčica. One ranije ulaze u pubertet, ciklus kreće ranije, a samim tim i hormonski disbalans koji se dešava u telu devojčice kreće ranije, a samim tim i ranije dolazi do pojava akni, koje su povezane i sa hormonskim disbalansom i sa načinom ishrane.

Foto: Pixabay

"Akne značajno utiču na samopouzdanje devojčica, zato one pokušavaju šminkom da prikriju te probleme, a to ne pomaže. Problem je i što se povlače, osećaju se nesigurno u društvu, bivaju maltretirane od strane vršnjaka, tako da, sve u svemu, roditelji moraju da odigraju veliku ulogu i da ih u pravo vreme odvedu kod specijaliste", naglašava kozmetolog.

Pročitajte još: Ne stvarajte NESPOSOBNU DECU! Do 12. godine treba da nauče da ČISTE i KUVAJU!

Najčešća zabluda roditelja je da će problemi proći, a neće proći sami od sebe, dodaje kozmetolog. Ako i prođe, taj period dok se hormoni ne srede, a to traje par godina, pitanje je kako će dete to preživeti.

Istraživanja su pokazala da devojčice još u osnovnoj školi počinju da se šminkaju. Pitanje koje se postavlja je šta je primerena šminka. Sjaj ili labelo za usta, malo maskare i korektor da se prikriju manji nedostaci, je prihvatljivo, ali sve preko toga bi bilo preterano.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

 

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.