Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
деца

ПСИХОЛОЗИ кажу: Како ДЕВОЈЧИЦАМА објаснити да то што виде на сликама НИЈЕ РЕАЛНОСТ и повећати им САМОПОУЗДАЊЕ

Физички изглед постаје опсесија девојчица у све ранијем узрасту, услед различитих узора датих путем медија и друштвених мрежа. О тим проблемима, самопоуздању и изгледу девојчица говориле су психолог и козметолог.

1596791321_Depositphotos_7763849_s-2019.jpg
Фото: Депосит
Oglas

Довољно је да погледамо профиле тинејџерки на друштвеним мрежама и одмах схватимо шта истичу као своје квалитете и најважније атрибуте. Пре свега, посматрачу неће бити јасно колико заправо имају година.

Прочитајте још: РАЈ ЗА СРБЕ! Ако ОВДЕ летујете добијате бесплатне лежаљке, сунцобране и пешкире, а ДВОЈЕ ДЕЦЕ НЕ ПЛАЋА НИШТА

Резултати једног истраживања спроведеног пре десет година прилично су уздрмали психолошку јавност, напомиње психолог Ирена Корићанац. Они су показали да девојчице већ са четири године имају свест о својој телесној схеми, односно, облику свог тела, и већина доживљава себе као пуније и дебље, што оне реално нису и изјављују да би волеле да буду мршавије.

Фото: Пиxабаy
Девојчице већ са 4 године имају свест о свом физичком изгледу!

"То је јако рано. То нисмо очекивали, јер се некада то појављивало много касније и није било примарно како дете изгледа, већ су неке друге карактеристике ипак стављане у први план", наглашава психолог.

Уочено је да девојчицама све више сметају и најмањи проблеми на лицу, телу. Готово под микроскопом посматрају своје тело и очекују неко савршенство које виде у медијима, а пре свега на друштвеним мрежама, где се, пак, врло користе разни филтери, фотошоп и слични програми.

Прочитајте још: Разговарајте са децом о НОВЦУ, али једну реченицу НИКАДА не смете изговарати

Поред тога, имају узоре у јавним личностима где се непрекидно постављају неки стандарди не само девојчицама већ и њиховим мајкама, и то стандард који су недостижни за просечну жену.

Како девојчицама објаснити да то што виде на сликама није реалност?

"Изузетно је важно како родитељи – маме, тетке, баке доживљавају себе и сопствено тело, а исто тако није занемарљиво ни то како тате или браћа коментаришу друге женске особе. Изузетно је важно и како коментаришу своје дете и другу децу. Битно је да не упоређују негативно своје дете са другом децом", истиче Корићанац.

Савет
"Ако кажете 'твоја другарица лепо црта, али ти умеш да направиш шпагу", на пример, тако им стављате до знања да смо сви различити и да имамо неке своје вештине и своја знања која нас одвајају и оно схвата да је по нечему специјално и посебно и да ће неко тиме успети чак и неке своје недостатке да надокнади у животу", саветује психолог.

Родитељи најчешће праве две грешке. Једна је да прецењују способности детета и тиме се развија и нарцизам и нека нереална слика о себи. Са друге стране су родитељи који умањују вредност детета и не објашњавају му реално какво је оно заправо.

Не упоређујте своје дете са другом децом, деца то памте!

Познато је да деца знају да буду нарочито сурова, зато је важно да наставници, васпитачи, учитељи поставе критеријуме вредности у којима се толерише насиље тог типа, јер то у ствари и јесте вршњачко насиље.

Да ли шминка помаже или одмаже?

Тинејџерке се јављају козметичарима у жељи да исправе неке недостатке. Како наглашава козметолог Снежана Макуљевић, углавном се јављају када имају проблем на лицу, пре свега упални процеси и акне.

Прочитајте још: ОНА ЗНА НАЈБОЉЕ: Седам питања која увек можете поставити мами без обзира на године

"Добро је када се обрате стручној особи, било козметичару, козметологу или дерматологу. Највећа грешка је да тинејџерка крене сама да решава проблем – куповином неадекватних препарата. Често купују оно што користи другарица и тако доводе себе у још горе стање. Јако је битно да чим се појави проблем потраже помоћ стручне особе", напомиње Макуљевићева.

Проблеми са кожом утичу на самопоуздање тинејџера!

Акне се све раније појављују као проблем код девојчица. Оне раније улазе у пубертет, циклус креће раније, а самим тим и хормонски дисбаланс који се дешава у телу девојчице креће раније, а самим тим и раније долази до појава акни, које су повезане и са хормонским дисбалансом и са начином исхране.

Фото: Пиxабаy

"Акне значајно утичу на самопоуздање девојчица, зато оне покушавају шминком да прикрију те проблеме, а то не помаже. Проблем је и што се повлаче, осећају се несигурно у друштву, бивају малтретиране од стране вршњака, тако да, све у свему, родитељи морају да одиграју велику улогу и да их у право време одведу код специјалисте", наглашава козметолог.

Прочитајте још: Не стварајте НЕСПОСОБНУ ДЕЦУ! До 12. године треба да науче да ЧИСТЕ и КУВАЈУ!

Најчешћа заблуда родитеља је да ће проблеми проћи, а неће проћи сами од себе, додаје козметолог. Ако и прође, тај период док се хормони не среде, а то траје пар година, питање је како ће дете то преживети.

Истраживања су показала да девојчице још у основној школи почињу да се шминкају. Питање које се поставља је шта је примерена шминка. Сјај или лабело за уста, мало маскаре и коректор да се прикрију мањи недостаци, је прихватљиво, али све преко тога би било претерано.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas