· · Komentari: 0

ŠTA AKO VAS DETE UDARI U BESU? Verovali ili ne, postoji razlog: Kako da ga smirite i naučite da to više nikad ne ponovi?

Nije retko da dete udari roditelje u besu, ali je veoma važno kako u tim situacijama da reagujemo, i da pomognemo da se taj obrazac ne ponavlja

1679061597_shutterstock_2266012375-dete-udara-mamu-naslovna.jpg
Photo: Shutterstock

Deca, posebno kada su mala, imaju različita ponašanja kada se naljute. Nije retko ni da udare roditelje, što izaziva veliku nelagodu jer majka i otac u tom trenutku ne znaju kako da reaguju, posebno ako se taj izliv besa desio pred nekim drugim.

Mnogo je razloga zbog kojih deca mogu da vas udare kada se naljute, a u izvesnoj meri je i normalno da to čine u ranom detinjstvu. Kada kažemo 'normalno' mislimo da je to u situaciji kada dete nema još uvek razvijen govor, pa ne može da se brani rečima ili jednostavno još uvek ne zna da reši konfliktne situacije.
Deca nemaju mogućnost da adekvatno upravljaju frustracijama kada su suočeni sa ograničenjima ili kada su suočeni sa nečim što im se ne sviđa ili što im nije pošlo za rukom. Činjenica da su vas udarili takođe može da bude rezultat njihove impulsivnosti, nesposobnosti da se kontrolišu ili (loše) navike koju su stekli.

Takođe, treba da razmislite i o tome da li u vašoj okolini postoji situacija koja nije u redu. Svi ovi elementi ne opravdavaju njihovo ponašanje, ali nam daju tragove da pronađemo poreklo ovog ponašanja.

Šta treba da uradite ako vas dete udari?

Ponašajte se mirno - Možda deluje teško, ali ako pokažete emocije, možete još više da razljutite dete. Prati dete u upravljanju svojim emocijama - Pokažite detetu da to nije u redu da radi. Mora da razume ali da se ne oseća odbačeno. Nemojte da ga grdite, pokušajte da ga smirite sa puno ljubavi.
 

Postavi granice - Ako vas dete udari kada se naljuti, važno je da postavite fizička i verbalna ograničenja. Na primer, uzmite detetovu ruke i uklonite ih sa svog tela, postavite jasnu granicu rukom. Pokažite da to ne treba da radi, ali i objasnite uz reči: 'ovo nije dobro, pokušaj da se smiriš. Uzmi me za ruku ako ti je lakše'...

Foto: Shutterstock

Saosećajte sa njim - Jednom kada postavite granice važno je da se saosećate sa njim. 'Znam da si ljut', 'Znam da ti je teško da se kontrolišeš', 'Možemo da razgovaramo kada budeš mirniji'... Važno je da u ovom trenutku razjasnimo šta želimo od deteta.
 

Naučite ga alternativnim načinima da izbaci bes - Ako vas dete udari kada je ljuto, to možda znači da ono još uvek nema drugi način da izbaci bes. Zbog toga je veoma važno da ga naučite drugim stvarima poput: izbroj do pet, okreni se i napusti situaciju koja te razbesnela, stisni loptu...
 

Pokušajte da sprečite takvo ponašanje - Sa druge strane, pored svega ovog, od velike važnosti je i da sprečite ponavljanje ovakvog ponašanja. Pratite znake koji pokazuju da će takvo ponašanje verovatno da se pojavi, na primer da će vas više udarati ako je umorno, na kraju dana ili kada pravi određene gestove lica... Ovo su samo mali tragovi koji mogu da vam pomognu da sšrečite takvo ponašanje.

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.