· · Komentari: 0
PRAVILNO DRŽANJE

Tri JEDNOSTAVNA načina da sprečite KRIVLJENJE KIČME kod DECE

Pozicija, u kojoj je glava skroz iskrivljena nadole je postala deci prirodna.

1603984241_Depositphotos_298111052_s-2019.jpg
Foto: Depozit

Deca sve češće krive vrat i kičmu dok koriste telefone i druge ekrane pa mogu nastati ozbiljni deformiteti. Postoje tri jednostavna načina da sprečite krivljenje i naučite dete da drži pravilan položaj. Vaše dete je na krevetu, leži sa telefonom ili tabletom u rukama i neprestano drži iskrivljen vrat. Da, ova slika je svim roditeljima poznata.

I pre pandemije deca su provodila oko 33 sata sedmično koristeći različite ekrane, što je jedna studija pokazala. Ova pozicija, u kojoj je glava skroz iskrivljena nadole je postala deci prirodna.

Navika se može zadržati jako dugo, čak i tokom celog života, zato je mnogo važno da sprečite ovaj loš položaj.

Pročitajte još: BUŠENJE UŠIJU KOD BEBE: Okrutan čin ili neodoljivi aksesoar?!

Izdvajamo tri načina za jačanje mišića vrata kod deteta: 

1. Započnite dan vežbama

Potrebno je svega pet minuta ujutru. Neka deca stanu u položaj na kolenima i rukama postavljenim paralelno. Istežu kičmu zajedno sa vratom i glavom na gore, a potom na obrnutu stranu.

Foto: Depozit

2. Prilagodite položaj

Kada dete koristi telefon ili tablet, objasnite da treba telefon da približi glavi, a ne glavu telefonu. Pokažite na primeru kako to da uradi.

Neka monitor bude u visini očiju, a laktovi...

Ako sedi za stolom, neka monitor bude u visini očiju, a tastatura i laktovi da budu postavljeni ravno. Stopala neka budu postavljena ravno na pod. Promenama navika u svakodnevnim položajima je zaista potrebno dosta vremena i strpljenja. Imajte to na umu.

Pročitajte još: EMPATIJA KAO ŠKOLSKI PREDMET? Da li bi trebalo i u SRBIJI da se uvede? DANCI znaju odgovor!

3. Vežbajte pravilno sedenje - Većina stolica nije prilagođena deci svojom visinom. Zato pokušajte da ih prilagodite tako da im odgovaraju. Kičma će tada lakše da se postavi u prirodnu poziciju. Možete detetu i sami dati primer kako da sedi na prednjem delu stolice i tako opusti ramena.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.