· · Komentari: 0
BAŠTA

Da li vaše HORTENZIJE ne cvetaju? Evo u čemu je problem

Ovo može biti frustrirajuće za sve baštovane, i početnike i iskusne

1657819712_hydrangea-gfb14b292f_640.jpg
Foto: Pixabay

Hortenzije imaju neke od najlepših cvetova.Cvetaju u nijansama plave, ružičaste, kremasto bele i bledo zelene limete. Ali ponekad se ti lepi cvetovi neće pojaviti čak i ako savršeno brinete o svojim hortenzijama. Ovo može biti frustrirajuće, ali evo nekoliko načina da pomognete vašim hortenzijama da izgledaju najbolje u ovoj sezoni rasta.

Pročitajte još: Svete biljke koje će vas štititi ukoliko ih budete gajili u svom dvorištu: Ove 4 biljke će vam pomoći, a mogu imati i lekovito dejtvo (FOTO)

Većina vrsta hortenzija će cvetati i proizvoditi cveće od sredine proleća do kasnog leta ili rane jeseni. Postoje neke „večne“ hortenzije koje će cvetati celo leto, a koje su stekle popularnost zahvaljujući svojim produženim navikama cvetanja.

Cveće hortenzije može biti osnova vašeg pejzaža, stvoriti granice koje pružaju privatnost i generalno dodati dugotrajne boje po dvorištu.

Pročitajte još: Tajna smisao koja menja svest svakoga od nas: Nikola Tesla na potpuno drugačiji način tumačio je "OČE NAŠ"

Zašto vaše hortenzije ne cvetaju?

Prvo, identifikujte hortenziju kojoj je potrebna pomoć. Svaka vrsta hortenzije ima svoje specifične potrebe za uzgojem. 

Nepravilno obrezivanje

Neke vrste hortenzija pupolje i cvetaju na starom drvetu iz prethodne vegetacijske sezone, dok će druge postaviti pupoljke na novo drvo. Naučite kako da pravilno obrezujete svaku vrstu hortenzije, ili ćete na kraju učiniti više štete nego koristi biljci uklanjanjem potencijala za cvetanje.

Nestašica vode

Hortenzije vole da ostanu hidrirane. Da li se vaša hortenzija nalazi na području koje može sprečiti da dobije stalan protok vode ili padavina? Hortenzije vole da se okolno zemljište ravnomerno zaliva da bi podržalo cvetanje. Nedostatak vode može sprečiti cvetanje. 

Pročitajte još: Svi znamo šta znači kada vas SVRBI LEVI DLAN, ali da li znate šta znači kada zasvrbe drugi delovi tela

Nedostatak sunca

Hortenzija bez cvetanja možda neće dobiti dovoljno sunca. Proverite okolni pejzaž i vidite da li ima grana ili rasta drugih biljaka koje sprečavaju sunce da dođe do hortenzije. Većina sorti hortenzija će se dobro snaći u delimičnoj senci, ali značajan nedostatak sunca može biti problem. Odlučite da li se druge zasade mogu smanjiti kako bi se omogućilo da više sunca dođe do hortenzije.

Pročitajte još: Najdominatnije žene rađaju se u ova ČETIRI ZNAKA: Uživaju da budu glavne u svakoj situaciji

Kako naterati hortenzije da cvetaju?

Možda ćete primetiti da će hortenzija kojoj je potrebna voda tokom vrelog dana izgledati uvelo, a namakanje iz creva može učiniti svet razlika. Procenite gde se nalazi hortenzija i šta prirodni uslovi zalivanja dozvoljavaju od padavina i šta možete obezbediti izvorom vode.

Pogledajte kakvu vrstu đubriva koristite. Ako đubrivo koje ste primenili ima visok sadržaj azota, hortenzija će pustiti lišće, ali verovatno neće imati cveće. Prebacite se na đubrivo sa visokim sadržajem fosfora kako biste podstakli cvetanje. Ova vrsta biljne hrane može se naći označena kao „pojačivač cvetanja“. Nanesite u rano proleće i ponovo sredinom leta za najbolje rezultate.

Pročitajte još: MED u službi lepote: Napravite savršenu masku za lice prema vašem tipu kože

Da li ste proverili nivo kiseline u svom tlu? Neusklađenost nivoa kiseline u zemljištu sa biljkom koju uzgajate je uobičajen problem u bašti. Hortenzije najbolje uspevaju u zemljištu sa kiselim pH. Vaš lokalni baštenski centar prodaje proizvode od zemlje koji su posebno označeni za biljke koje vole kiselinu i to je ono što vam je potrebno da ubedite svoju hortenziju da ponovo počne da cveta. PH vašeg tla takođe može promeniti boju vaših hortenzija.

Bonus video:

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.