Oglas
· · Komentari: 0
RECEPTI

Zaboravite HEMIKALIJE: Ako želite da vaše biljke CVETAJU, napravite ove domaća ĐUBRIVA

Umesto opasnih hemijskih preparata za biljke, opredelite se za domaća đubriva

1673994463_shutterstock_1912765114.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

Ukoliko ne želite da unosite opasne hemikalije za negu i održavanje cveća u svoj dom, opredelite se za domaće preparate koji nisu opasni za okolinu, ljubimce i posebno decu.

Pročitajte još: Nežne muškatle za balkone iz bajke: Pravi izbor ako želite da osvežite svoj kućni prostor

Đubrivo na bazi ljuske luka.

Prelijte 50 grama ljuski luka sa čašom vrele vode i ostaviti da ključa 20 minuta. Ohlađenu tečnost koristiti za prskanje biljkama jednom u dve nedelje. Ovo rešenje pozitivno utiče na lepotu listova, čineći ih elastičnim, bogato zelenim. Ova prihrana je posebno korisna za dekorativno i listopadno kućno cveće.

Ishrana zasnovana na citrusima

Za pripremu ovog đubriva koristite koru mandarina, pomorandže i grejpfruta. Kore sitno iseckati i preliti sa 2 dela vrele vode. Nakon što se rastvor infundira jedan dan, zalivam biljke tečnošću, razblažujući je na pola čistom vodom.

Pročitajte još: Korisnica TikToka otkrila višenamenski trik: Evo zašto bi trebalo da zamrznete deterdžent za sudove (VIDEO)

Takvo zalivanje treba obavljati jednom mesečno. Citrusi pomažu biljkama da se odupru štetočinama i bolestima, poboljšavaju imunitet.

Drveni pepeo

Ovo đubrivo sadrži veliku količinu fosfora i kalijuma, što utiče na rast zelene mase i zdravlje biljaka. Za zalivanje koristim 1 litar vode i 1 kašiku pepela. Takođe, pepeo se može dodati u vodu u kojoj stoje izdanci biljaka, što im pomaže da se bolje ukorene na novom mestu.

Kora od banane

Pročitajte još: Legenda o DRACENI: Drvo koje donosi sreću i blagostanje, a evo od kada datira ova UKRASNA BILJKA

Ovo đubrivo je slično citrusima, ali sadrži ogromnu količinu kalijuma. Napunite kore od 3-4 banane toplom vodom i pustite da se đubrivo kuva 1-2 dana. Ova prihrana takođe sadrži veliku količinu šećera, pa je važno povremeno otpustiti tlo, inače se na njemu mogu pojaviti tragovi fermentacije.

Mnogi baštovani takođe savetuju da se komadi kore banane zakopaju direktno u saksiju, ali ovaj metod može izazvati pojavu malih mušica, kojih će se tada biti veoma teško otarasiti.

Bonus video:

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas