Oglas
· · Komentari: 0
cveće

Koliko dugo PETUNIJE mogu da izdrže bez vode? Ukoliko idete na odmor o ovome vodite računa i iznenadićete se kada se vratite

Petunije su jedne od najpopularnijih baštenskih biljaka. Živopisne boje čine ih prelepim, pa su zbog toga izbor mnogih. Rastu brzo i lako, što ih čini idealnim biljkama za ukrašavanje balkona

1660814898_petunias-gc478f61ff_1280.jpg
Foto: Pixabay
Oglas

Primarna sezona cvetanja petunija je leti, ali mogu da rastu i tokom jeseni sve dok temperatura ne padne.

Petunije su poreklom iz Južne Amerike, gde rastu na toplim, otvorenim područjima sa niskom vlažnošću i na dobro dreniranom zemljištu. Zbog južnoameričkog porekla, petunije su zapravo prilično otporne na sušu zbog čega su toliko popularne za uzgoj u saksijama na terasama.

Pročitajte još: Želite da vam RUŽE duže traju? Potrebna vam je kašičica OVOG ZAČINA i održite svežinu danima

Opšte pravilo je da zalivamo temeljno petunije jednom nedeljno kako bi im korenje ostalo zdravo. Petunije vole tlo koje je ravnomerno vlažno, ali takođe i dobro drenirano jer vlažno zemljište izaziva truljenje korena. Kako biste bili dodatno sigurni da treba da zalijete petunije sačekajte da se gornji centimetar zemlje gotovo osuši pre nego što ih ponovo zalijete.

Kako zaliti petunije?

Najbolji način da zalijete petunije je da ih dobro natopite rano ujutru, a zatim sačekajte sedam dana pre nego što ih ponovo zalijete. Petunije su relativno otporne na sušu, pa ne bi trebalo da vas zabrine odlazak na odmor na nekoliko dana jer vas sigurno neće izneveriti. Ono što treba da im obezbedite, kako bi mogle da cvetaju i kada nekoliko dana niste u mogućnosti da ih zalijete, je dobro drenirano zemljište jer ne vole "močvarno" tlo. 

Pročitajte još: Kako se neguje karanfil? "CVET BOGOVA" koji voli sunce

Trudite se da petunije zalijete ujutru, čime ćete da im obezbedite dovoljuno vlage pre vrućeg letnjeg dana. Temeljno zalivanje podstiče korenje da se razvije i učvrsti u zemljištu, tako da korenje može da povuče vlagu kada je to potrebno zbog čega mogu da prežive i deset dana bez vode.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas