Oglas
· · Komentari: 0
biljke

Kako se gaji GERBER: Obavezan cvet svakog buketa

Gerber se smatra jednim od najlepših cvetova

1648839911_flower-631765_1280.jpg
Foto: Pixabay
Oglas

Cvet gerbera ima toliko živopisnu boju da bi se mnogi zapitali da li su pravi. Gerberi su poreklom iz Južne Afrike i pripadaju porodici Aster. Najbolje je da ih zasadite u proleće nakon što prođu sve šanse za mrazevima.

Nega gerbera

Gerberi rastu grmoliko u visinu od 20-40 centimetara. Imaju velike i zelene listove koji su, pored njihovog cveća, takođe dekorativni.

Gerber je veoma lak za uzgoj i nije mu potrebna neka posebna nega. Prijaju mu sunčana i topla mesta, a dobro podnosi velike letnje vrućine. Važno je da se vodi računa o tome da se zemlja ne osušu, zato je stalno održavajte vlažnom.

Pročitajte još: Četiri načina da pomognemo KUĆNIM BILJKAMA da pređu u prolećnu sezonu: Šta prvo treba da uradimo?

Svetlost

Gerberi uspevaju pod punim suncem, ali ne vole intenzivnu toplotu. Bilo bi dobro da ih posadite negde gde će imati i popodnevnu hladovinu. Takođe bi trebalo da izbegavate da sadite cveće u blizini strukture koja reflektuje toplotu nazad na biljku, kao što je temelj ili kameni zid.

Zemljište

Obezbedite im zemlju koja je bogata organskom materijom i koja dobro drenira. Gerberi  vole zemljište sa pH nivoom između 5,5 i 6,5 - nivoi viši od ovog mogu izazvati hlorozu, koja se manifestuje žutim prugama na listovima. Pored toga, ako je pH nivo prenizak, na listovima se mogu pojaviti crne mrlje.

Pročitajte još: Da vam MUŠKATLE cvetaju kao lude, dodajte OVAJ sastojak uz ivicu saksije

Zalivanje gerbera

Gerberima je potrebno redovno zalivanje. Najbolje je da ih zalivate kada se zemlja osuši centimetar ili dva ispod površine.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas