· · Komentari: 0

Bio je ZABRANJEN u javnosti, a Vatikan ga je proglasio GREŠNIM! Saznajte burnu prošlost BIKINIJA (FOTO)

Naziv za dizajn bikinija skovao je 1946. francuski inženjer Louis Reard, dizajner bikinija. Međutim, iako danas ne možemo da zamislimo odlazak na plažu bez bikinija, u prošlosti ovaj odevni predmet bio je vrlo kontraverzan, nepoželjan, pa čak i kažnjavan.

1649752624_girl-g44791f7a7_640.jpg
Foto: Piksabej

Uprkos početnom uspehu ove odeće u Francuskoj, žene širom sveta su se i dalje držale tradicionalnih jednodelnih kupaćih kostima i pošto je njegova prodaja pala, Reard se vratio dizajniranju i prodaji normalnih gaćica. Sam Reard je kasnije opisao bikini kao „dvodelni kupaći kostim koji otkriva sve o devojci osim devojačkog prezimena njene majke“.

Pročitajte još: "Smeje se kao lud na brašno": Iza porekla ovog izraza krije se JEZIVA priča

Modni magazin "Modern Girl iz 1957" je naveo da „jedva treba trošiti reči na takozvani bikini, jer je nezamislivo da bi bilo koja taktična i poštena devojka ikada nosila tako nešto“.

Bikini je bio zabranjen na plažama i javnim mestima na francuskoj obali Atlantika, u Španiji, Italiji, Portugalu i Australiji, a bio je zabranjen ili obeshrabren u brojnim američkim državama. Vatikan ga je proglasio grešnim. Kodeks za produkciju filmova Sjedinjenih Država, poznat i kao Hejsov kodeks, koji se primenjuje od 1934, dozvoljavao je dvodelne haljine, ali je zabranjivao prikazivanje pupka u holivudskim filmovima.

Tako da žene koje su viđene u bikinijima na plaži morale su da plate kaznu, na ovoj slici se vidi kako policajac piše kaznu jednoj Italijanki na plaži jer nosi bikini. 

Sve češći glamurozni snimci popularnih glumica i modela sa obe strane Atlantika odigrali su veliku ulogu u dovođenju bikinija u mejnstrim.

Tokom 1950-ih, holivudske zvezde kao što su Ava Gardner, Rita Hejvort, Lana Tarner, Elizabet Tejlor, Tina Luiz, Merilin Monro, Ester Vilijams i Beti Grejbl iskoristile su rizični publicitet povezan sa bikinijem tako što su pozirali za fotografije sa njima – iglama. - slike Hejvorta i Vilijamsa u kostimima bile su posebno rasprostranjene u Sjedinjenim Državama.

Ko bi rekao da nešto što je danas tako zastupljeno bilo čak i kažnjavano i smatrano grešnim u prošlosti. 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.