Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Био је ЗАБРАЊЕН у јавности, а Ватикан га је прогласио ГРЕШНИМ! Сазнајте бурну прошлост БИКИНИЈА (ФОТО)

Назив за дизајн бикинија сковао је 1946. француски инжењер Лоуис Реард, дизајнер бикинија. Међутим, иако данас не можемо да замислимо одлазак на плажу без бикинија, у прошлости овај одевни предмет био је врло контраверзан, непожељан, па чак и кажњаван.

1649752624_girl-g44791f7a7_640.jpg
Фото: Пиксабеј
Oglas

Упркос почетном успеху ове одеће у Француској, жене широм света су се и даље држале традиционалних једноделних купаћих костима и пошто је његова продаја пала, Реард се вратио дизајнирању и продаји нормалних гаћица. Сам Реард је касније описао бикини као „дводелни купаћи костим који открива све о девојци осим девојачког презимена њене мајке“.

Прочитајте још: "Смеје се као луд на брашно": Иза порекла овог израза крије се ЈЕЗИВА прича

Модни магазин "Модерн Гирл из 1957" је навео да „једва треба трошити речи на такозвани бикини, јер је незамисливо да би било која тактична и поштена девојка икада носила тако нешто“.

Бикини је био забрањен на плажама и јавним местима на француској обали Атлантика, у Шпанији, Италији, Португалу и Аустралији, а био је забрањен или обесхрабрен у бројним америчким државама. Ватикан га је прогласио грешним. Кодекс за продукцију филмова Сједињених Држава, познат и као Хејсов кодекс, који се примењује од 1934, дозвољавао је дводелне хаљине, али је забрањивао приказивање пупка у холивудским филмовима.

Тако да жене које су виђене у бикинијима на плажи морале су да плате казну, на овој слици се види како полицајац пише казну једној Италијанки на плажи јер носи бикини. 

Све чешћи гламурозни снимци популарних глумица и модела са обе стране Атлантика одиграли су велику улогу у довођењу бикинија у мејнстрим.

Током 1950-их, холивудске звезде као што су Ава Гарднер, Рита Хејворт, Лана Тарнер, Елизабет Тејлор, Тина Луиз, Мерилин Монро, Естер Вилијамс и Бети Грејбл искористиле су ризични публицитет повезан са бикинијем тако што су позирали за фотографије са њима – иглама. - слике Хејворта и Вилијамса у костимима биле су посебно распрострањене у Сједињеним Државама.

Ко би рекао да нешто што је данас тако заступљено било чак и кажњавано и сматрано грешним у прошлости. 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas