Oglas
· · Komentari: 0
MAJKA ZVANA HRABROST

"IMAŠ RAK, NEIZLEČIV": Nastasji su pred porođaj otkrili OPAKU BOLEST, nisu joj davali šanse, a onda je počela borba

Nastasja Knežević, udato Nedimović, je bivša vaterpolistkinja i sudija iz Bečeja. Srčanost, talenat i neustrašivost donele su Nastasiji čast da pored klupskih boja, obuče i dres reprezentacije, sa kojom je učestvovala na šest Evropskih prvenstava, Univerzijadi, mnogo međunarodnih turnira, a vaterpolo ju je odveo čak i do Portorika, nakon čega je odlučila da se povuče i da postane sudija.

1640002026_pjimage--84-.jpg
Foto: Printskrin/Instagram/cancer.influencer
Oglas

Da je život podelio drugačije karte, sa njom bi smo sada pričali o borbama u bazenu a ne o borbi s opakim protivnikom - rakom.

Šta je Multipli mijelom?

Naime, u trenutku dok je ležala u bolnici tokom druge trudnoće, 2016. godine, Nastasji je nakon analiza dijagnostifikovan rak plazmocita koštane srži. Tada se nalazila u četvrtom mesecu trudnoće. U tom trenutku, krenula je najvažnija bitka u njenom životu - protiv multipli mijeloma.

"Multipli mijelom je rak plazmocita koštane srži, belih krvnih zrnaca koji proizvode antitela. Kada se nakupe maligni plazmociti, to dovodi do oštećenja kostiju, bubrega, anemije.... Obzirom da je dijagnoza veoma individualna, postoje nekoliko vrsta lekova, hemoterapije i zračenja, i na kraju transplantacija koštane srži.", kaže Nastasja na početku razgovora za Blic.

Pročitajte još: "NJENO LICE IZGLEDA TRAGIČNO": Čuvena Šarlot na Instagramu pokazala kako izgleda žena od 56 godina (FOTO)

"Profesionalno sam trenirala vaterpolo 10 godina, završila menadžment za sport i turizam, nakon toga polažem za vaterpolo sudiju i stižem do I B muške lige. Udala sam se za moju najveću podršku, supruga Nemanju i ubrzo 2015. rodila sam ćerku Niu. Ubrzo potom sam ponovo zatrudnela. I onda su krenuli simptomi, tamo negde oko 4. meseca. Blaga anemija koja je brzom brzinom napredovala, išijas u obe noge, spazmi širom celih leđa."

Kako kaže, pre nego nikakve simptome ranije nije imala, niti su se oni pojavljivali na redovnim pregledima. Čak i kada je počela da oseća bolove u leđima, kao i pojavu anemije, to je bilo prepisano trudnoći.

"Pred porođaj su se bolovi pretvorili u agoniju. Nakon što mi je urađena punkcija koštane srži iz grudne kosti i potvrđena dijagnoza, carski rez je hitno zakazan za sledeće jutro. Prognoze su bile najgore, očekivano je da ne preživimo ni ja ni moj sin Vuk. Nekoliko komplikacija je bilo predskazano. No, preživeli smo. Pri vađenju bebe, došlo je do preloma grudne kosti i nekoliko rebara što je dodatno otežalo moj oporavak i vertikalizaciju, obzirom da sam prethodno već bila nepokretna. Dijagnozu su mi rekli suprug i brat nakon porođaja, po savetu lekara nije mi rečeno pre porođaja. Osećanja bila snažna i veoma pomešana s obzirom da sina Vuka nakon porođaja, kao ni par meseci nakon, nisam videla, osim preko slika i video poziva. "

"Nisam im zamerila što mi nisu rekli"

Porodici i lekarima nije zamerila to što je poslednja saznala od čega boluje, a to joj je bilo saopšteno direktno i bez okolišanja.

"Nisam im zamerila, verujem da je tako trebalo biti. U sebi sam osećala da nešto svakako nije u redu, ali nisam se nadala baš toliko lošoj dijagnozi, jer su prethodno sumnjali samo na stečenu hemolitičku anemiju. Porodica mi je rekla dan nakon porođaja, nisu mnogo čekali niti okolišali jer su znali da volim da mi se sve kaže direktno i onako kako zaista jeste. Smatram da svaka osoba MORA da zna sa čim se bori i da se nikako ne treba umanjivati opasnost bolesti. "

Borba s rakom počela posle porođaja

U bolnici je boravila od početka decembra 2016. do kraja avgusta 2017. godine. Lečenje i borba protiv raka, krenuli su nedugo posle porođaja. Kako ističe, najveću snagu za borbu, pronašla je u porodici i deci, Niji i Vuku.

Tri godine remisije

Pre nekoliko dana, proslavila je tri godine od kako se rak nalazi u fazi remisije. Pogled na život joj je ostao isti, ali je svest podigla na viši nivo, a promenila je i životne ciljeve, kao i način ishrane.

"Ne mogu reći da mi se pogled na život nešto mnogo promenio jer sam uvek cenila život i male stvari. Činjenica jeste da se ne nerviram ni oko čega više, jer sam shvatila da time ne mogu promeniti nijednu jedinu stvar, već samo sebi otežati, kao i mojoj okolini. Svest se jeste podigla na jedan viši nivo, što želim svima. Takođe, i životni prioriteti su promenjeni. Svaki dan, kakav god da je, vredan je življenja! Saveti vezani za ishranu: potrebno je izbaciti šećer, osiromašeno belo brašno, rafinisana ulja, prerađenu, konzerviranu i industrijsku hranu, kao i velike količine mesa i mlečnih proizvoda. Uvesti puno sirovog povrća i voća, semenke, orašaste plodove, čajeve, sveže ceđene sokove od voća i povrća, vode, žitarica celog zrna, ribe, tj. hranu u izvornom obliku, neprskanu i domaću. ", naglašava Nastasja.

Ključna tajna - balans

Danas, sem što se trudi da provede što više vremena uz drage ljude, trenira, zdravo se hrani i teži ka balansu, za koga ističe da je ključna stvar svega.

PRATITE NAS NA INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas