· · Коментари: 0
свемир

Научници октрили планету величине ЗЕМЉЕ како лута нашом галаксијом (ВИДЕО)

Планета величине Земље откривена је како лута кроз нашу галаксију и није везана за неки звездани систем, попут нашег Сунчевог система.

1604063459_Depositphotos_9920720_s-2019.jpg

Научници верују да постоји огроман број планета које се слободно крец́у свемиром, али је до сада откривен тек мањи број. И те планете које су откривене биле су огромне, 600 до 1.200 пута вец́е од Земље. Међутим, научници су сада открили једну „слободну“ планету величине Земље како се крец́е кроз нашу галаксију Млечни пут.

Прочитајте још: ЗНАЧАЈНО ОТКРИЋЕ: Научници пронашли ВОДУ на МЕСЕЦУ (ВИДЕО)

Ово откриц́е, објављено у Астрофизичком журналу, може да буде доказ да у свемиру постоји огроман број таквих планета, које нису превелике, а истовремено нису везане за неки соларни систем.

- Шансе да се открије такав објекат, релативно мале масе, који слободно лута по свемиру, екстремно су ниске. Или смо ми имали пуно срец́е, или су такви објекти чешц́и у свемиру него што се мисли - каже Пжемек Мрож са Калифорнијског института за технологију, пише „Лајвсајенс“.

Вец́ина планета ван нашег Сунчевог система видљива је астрономима заправо захваљујуц́и звездама за које су везане. Те звезде обезбеђују светлост која излаже неку планету телескопима на Земљи. Када су планете превише мале да би могле да се спазе телескопом, научници их „виде“ захваљујуц́и малом гравитационом утицају на њихову звезду или уз помоц́ треперења које се примети када та планета пролази испред звезде.

Лутајуц́е планете, међутим, немају звезду која би их осветлила на тај начин. Научници их откривају захваљујуц́и делу Ајнштајнове теорије релативитета познатом као гравитационо сочиво. На тај начин, велике планете или други свемирски објекти дејствују као „космичка лупа“ која, гледано са Земље, криви светлост неког извора, као што су звезде.

Прочитајте још: УГИНУО ЈЕ НАЈСТАРИЈИ НОСОРОГ НА СВЕТУ: Ову "стару даму" красио је специфичан ДЕТАЉ, а њена врста је изузетно угрожена (ФОТО)

- Ако масиван објекат прође између посматрача на Земљи и удаљене звезде, његова гравитација може да одбије или фокусира светлост са те звезде -  каже Мрож.

Научници тако мере промену светлости, и захваљујуц́и томе знају колики је објекат који се понаша као гравитационо сочиво. Што је објекат вец́и, ефекат гравитационог сочива траје дуже.

Астрономи објашњавају да су шансе за уочавање овако кратких промена екстремно мале, јер може да прође и по милион година док се једна планета нађе у таквом положају да се са Земље уочава њено деловање на закривљење светлости.

Срец́ом, научници који су открили ову планету прате стотине милиона звезда чија светлост може бити закривљена.

Прочитајте још: Ова ПРИРОДНА ЧУДА више не постоје: Свет се мења

Најмања планета која слободно лута нашом гала

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.