· · Коментари: 0
историја

Књиге које су још пре више од 100 година однете на АНТАРКТИК: Да ли сте прочитали неку од њих?

Ово је списак књига које су се налазиле са броду Ендеранс пре него што је потонуо.

1610178291_Depositphotos_49293649_s-2019.jpg
Фото: Депосит

Када је сер Ернест Шеклтон решио да покуша да са својом екипом бродом Ендуранс 1914. године пређе Антарктик од Веделовог мора у јужном Атлантику преко Јужног пола до Росовог мора на јужном Пацифику, побринуо се да на овом дугом путовању има много материјала за читање. Ипак, детаљи о томе које тачно књиге је понео остали су непознати све до скора.

Прочитајте још: Савет Дикенса за СРЕЋАН ЖИВОТ: Након страшне несреће написао је ПОРУКУ која и данас објашњава све

Најпознатији је по експедицији на Антарктик 1914-1918 са бродом “Ендеранс” која се уобичајено назива “Шеклтонова експедиција”.

Шеклтон је са екипом покушао да пређе Антарктик од Веделовог мора у јужном Атлантику преко Јужног пола до Росовог мора на јужном Пацифику. Експедиција је кренула из Лондона 1. августа 1914. године.

Сер Ернест Хенри Шеклтон био је британски истраживач познат по истраживању Антарктика.

До Веделовог мора је стигла 10. јануара 1915. где је ледена кора заробила “Ендуранс”. Шеклтон и његова посада остали су ту 10 месеци, све док лед није смрскао брод 27. октобра 1915. године.

Свих 28 чланова посаде су преживели ово опасно путовање након што су Шеклтон и још петорица морнара успели да стигну до обале Јужне Џорџије у једном од малих чамаца преваливши пут већи од 1200 километара. Оданде је Шеклтон организовао акцију спасавања преосталог људства.

Прочитајте још: Имао је ТРИ имена, а оставио је значајан траг у српској књижевности: Знате ли ко је био АЛКИБИЈАД НУША?

Ова узбудљива експедиција остала је упамћена и по великом броју књига које је Шеклтон понео са собом у истраживање Јужног пола. 

Комплетан списак дела постао је доступан тек скоро, захваљујући дигиталној обради фотографија насталих у кабинама Ендуранса.

Били су то речници, енциклопедије, али и књиге које су бележиле опасности са којима морнари могу да се сусретну на свом поларном путовању. Шеклтон је понео и у оно време позната дела Достојевског и Персија Шелија, али и тек објављену фантастику која је била веома популарна почетком 20. века, пише ББЦ.

Прочитајте још: Да ли сте се питали зашто ДИЗНИЈЕВИ ЈУНАЦИ немају МАМЕ у цртанима? Иза овога се крије ТУЖНА ПРИЧА

Енциклопедија Британика
Седам кратких драма Лејди Грегори
Ђавољи смуђ, Гертруда Ахертон
Пип, Иан Хеи
Драме, Џорџ Бернард Шо
Алмејерова лудост, Џозеф Конрад
Случај госпођице Елиот, Ема Орзи
Рафлес, Ернест Хорнунг
Хотел Вавилон, Арнолд Бенет
Браћа Карамазов, Фјодор Достојевски
Женски поглед, Херберт Фловрдев
Ти, будало, Џ. Џ. Бел
Порука судбине, Луис Трејси
Баријера, Рекс Бич
Енглеска граматика
Књига лаких стихова
Песме, Перси Шели
Путовање Веге, Ото Норденскјолд
Сажети Оксвордски речник
Биографски речник
Немачко-енглески, енглеско-немачки речник
Речник 20. века
Севернозападни пролаз, Роалд Амундсен
Путовање Фокса по арктичким морима, МекКлинток
Крај света, Емили Ривес
Сведок одбране, А.Е.В. Мејсон
Пет година мој живота, Алфред Драјфус
Три године на Арктику, Грили
Путовање до Поларног мора, Нарес

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.