· · Коментари: 0
МУДРОСТ

Десет љубавних цитата ВЛАДЕТЕ ЈЕРОТИЋА: "Читаво човечанство одржавају људи који су у стању волети!" (ВИДЕО)

Његове речи остају заувек актуелне.

1626780693_pp.png
ФОТО: Принтскрин/ Јутјуб/ Телевизија Храм

Владета Јеротић је признати српски лекар неуропсихијатар, психотерапеут и књижевник, академик. Двадесет година је био шеф Психотерапеутског одељења болнице “Драгиша Мишовић”у Београду, неко време професор на Богословском факултету, а у САНУ је ушао као књижевник.

Прочитајте још: Пазите шта једете на првом љубавном састанку - од тога вам можда зависи будућност везе!

Интелектуалац који својим примером показује да се и у овом времену може живети по принципима морала, етике и човечности.

Представљамо вам 10 цитата који ће вас натерати да се замислите.

Цитати о љубави

1. “Ако сте усамљени, то је због тога што сте сами себе изоловали, ако сте довољно скромни нећете никада остати усамљени. Покушајте да сиђете и научите скромност и нећете никада више бити сами.“

2. ”Не знам да ли је иједан човек у стању да воли ако није био вољен. Или на други начин, колико смо и са каквом снагом у детињству били вољени, толико и ми волимо друге.”

3. “Природној тежњи према љубави потребни су повољни услови за развој. Јер волети другог човека значи и разумети га, а свакако и – опраштати му. Није, додуше лако волети човека онаквог какав јесте, али само ако будемо у стању да га не само прихватимо већ и да га заволимо управо онаквог какав јесте, подстаћи ћемо га да постане онакав какав може да буде.”

4. „Човек је задовољан и наслађује се када га неко воли, али је радостан када он воли. Љубав и радост свакако су човекове особине и доживљаји који га чине највећом снагом природе.”

5. “Неки древни мудрац је рекао: Кад нешто желиш у животу, најпре мораш размислити хладним разумом, затим топлим срцем прихватити, а потом чистим рукама извршити.”

Фото: Пиксабеј

6. Дете до краја треће године је упијајући ум, као сунђер је. Колико би само требало да се отац и мајка тада воле највише! И да тако буде пет, па после нека буде мало и препирки, али првих три до пет година, и због детета и због себе, да дете види, упије љубав оца и мајке. Остаће скрипт, па ће тражити у своме браку да понове оно што су доживели првих три до пет година, и добро и лоше!

7. Није претерано сматрати да је највећа несрећа за људе и ову планету на којој живе каткад потпуна, каткад делимична неспособност једног великог броја људи како би вољели. Исто тако не изгледа ми нимало претерана мисао да се читаво човечанство и земља под њим одржавају прије свега захваљујући оним малобројним људима који су у стању волети.

8. “Уколико мајка својом љубављу према детету испољеном дојењем, бригом и приврженошћу (не и претераном бригом, јер је та брига онда знак неуротичног страха код мајке) – овој мајчиној љубави убрзо се придружује и отац – остану доследни у испољавању истинских осећања према детету (остајући стално привржени један другом у љубави) – створени су, повољни услови да вера детета у Живот остане у њему трајна.”

Прочитајте још: Седам знакова да је мушкарац ОДЛИЧАН у кревету! Посебно обратите пажњу да ли кува са рецептом или без

9. Прва је љубав према партнеру, друга према детету, трећа према родитељима. А како? Библија: И одвојићеш се од оца свога и мајке своје, и прилепићеш се жени својој, и бићете једно тело…

10. Љубав треба неговати. Имамо духовну љубав, интелектуалну, емотивну и физичку. Нећу да рангирам, свака од тих љубави је битна.

ПРАТИТЕ НАС НА ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.