Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
тајне Београда

МИСТЕРИЈА БЕОГРАДА: Историја Ташмајдана која и данас мучи све нас

Назив је настао као комбинација две турске речи – таш /камен/ и мајдан /место где се камен вади.

1649510891_158331_lepovreme0103201306_f.jpg
Фото М. Лабудовић/Новости
Oglas

Ташмајдан је побрао интересовање Београђана, који у њему проводе своје слободно време, али и историчара који покушавају да докуче све мистерије везане за ово место.

Назив је настао као комбинација две турске речи – таш /камен/ и мајдан /место где се камен вади.

Око Ташмајдана распредају се разне приче – порекло пећина, старо гробље, право место где су спаљене мошти Светог Саве, тајне које су нацисти открили…

Настанак пећине – каменолом или гробница?

Новинар и писац Зоран Николић је један од аутора књиге "Београд испод Београда" и по његовим изворима још у римско време са простора Ташмајдана вађен је камен. Од њега су прављене значајне зграде тадашњег Сингидунума, а многи саркофази који су и дан данас сачувани су направљени управо од ташмајданског камена.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:  Место где се КУПАЈУ ВИЛЕ И ВЕЧНО ВЕЗУЈУ ЗАЉУБЉЕНЕ: На овом месту ствара се један од НАЈВЕЋИХ ВОДОПАДА у Србији

Са друге стране, неки историчари не сматрају да се из ташмајданских пећина копао камен, већ да су оне служиле као велике групне гробнице. Заступници такве теорије верују да је Ташмајдан био култно место где су неколико хиљада година раније људи жртвовани и сахрањивани.

Гробље за елиту ондашње Србије

Све док није отворено Ново гробље у Рузвелтовој улици, простор Ташмајдана био је градско гробље. На данашњем шеталишту сахрањивали су се православци, а међу њима и елита ондашње Србије. Многима није познато да су ту били сахрањени Ђура Јакшић и Јосиф Панчић (у посебном ковчегу направљеном од Панчићеве оморике). Део гробља који је ближи згради РТС-а био је одвојен за лутеране (протестанте), а област око ресторана Шанса била је одвојена за сахрањивање војника, утопљеника и самоубица.

Посмртни остаци многих угледних Срба оног времена пренети су на нову локацију у Рузвелтовој улици и "старо гробље" званично се гаси крајем 19. века. Ипак, многи посмртни остаци остали су испод садашњег парка. По речима Зорана Николића, то је симболично за Београд јер су Београђани "у шетњи централним деловима вароши готово увек – на гробљу".

Ташмајдан – право место на којем су спаљене мошти Светог Саве

Још осамдесетих година 19. века покренута је тема да мошти Светог Саве нису спаљене на Врачару, већ на месту које се звало Чупина умка. То је брежуљак на Ташмајдану, на месту садашњег ресторана Последња шанса. Ову теорију први је изнео правник и ерудита Сретен Поповић и поткрепио је предањима и подацима у прилог тој теорији.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:  СВЕТСКО А НАШЕ: Николина Баљак, за "Магазин", ИСКРЕНО о путу до победе за МИС ЕВРОПЕ

У прилог овој теорији је и податак да је простор данашњег Ташмајдана био познат као мали Врачар у 16. веку.

За крај, као доказ се помиње да је поред Ташмајдана пролазио најважнији и најпрометнији пут тог времена, Цариградски друм, који би највероватније Синан паша изабрао за трасу којом ће се кретати са моштима како би га велики број Срба видео.

Подземни ходници

Ипак, лагуми су најинтригантнији и најмистериознији, на територији целог Београда, па тако и Ташмајдана. Испод српске престонице постоји на десетине километара лагума, пећина, подземних пролаза и ходника.

Најпознатија пећина налази се испод Ташмајдана и стара је око осам милиона година. По мишљењу многих, обавијена је велом мистерије. Током историје, користили су је многи, па и Немци, који су јој променили изглед.

БОНУС ВИДЕО:

 

ПРАТИТЕ НАС НА ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУК

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas