Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ФАРОВИ

Да ли је боље да имате БЕЛА или ЖУТА СВЕТЛА на путу?

Када су фарови у питању, која је боја најбоља - жута или бела? Возачи постављају ово питање годинама.

1641370154_Untitled.png
Фото: Принтскрин/Јутјуб
Oglas

Док се неки возачи куну да су жута светла једини начин да се видi у лошим временским условима, други ће тврдити да су бела светла светлија и самим тим боља. У овом чланку ћемо погледати предности и недостатке и жутих и белих фарова и утврдити који су бољи на путу.

Жута светла

Деценијама су сви фарови имали жуту нијансу. Први фарови који су измишљени били су покретани ацетиленским лампама, које су производиле жуту светлост. Како су електрични фарови постали популарни, веровало се да је жуто светло боље.

Прочитајте још: Лопови уз ОВАЈ ТРИК одвезли ауто БЕЗ ОБИЈАЊА: Стручњак открио како да се заштитите и где највише вребају

Током 1930-их, селективно жуто светло је коришћено у многим фаровима. Они су дизајнирани да филтрирају све плаве тонове и тако емитују жутију светлост. Ране студије су показале да је жуто светло мање заслепљујуће за друге возаче, што га чини безбеднијом бојом за фарове. Жуто светло такође сече кроз кишу, снег и маглу боље од беле или плаве светлости.

Иако су жути фарови деценијама били популарнији, већина земаља је дозвољавала или жуту или белу. Изузетак од овога је Француска. Од 1936. па све до 1993. године, возила су по закону морала да имају жуте фарове. Данас су бели или жути фарови дозвољени у већини земаља широм света.

Међутим, жута светла су изгубила популарност као фарови. Док жуто светло побољшава видљивост у влажним или магловитим условима, такође може бити теже видети са жутим светлима у јасним условима. Као резултат тога, многа возила данас користе жута светла само као светла за маглу.

Бела светла

Бела светла су најпопуларнија боја за фарове данашњице. У многим земљама више није дозвољено да фарови буду жути и морају бити беле боје. Европски прописи, на пример, захтевају да се сва нова возила производе са белим фаровима.

Бела светлост је пожељна из више разлога. Беље светло опонаша изглед сунчеве светлости и побољшава видљивост. Поред тога, филтери који се користе за стварање селективног жутог светла пригушују осветљеност фарова. Бела светлост је нефилтрирана, што је чини светлијом.

Како се технологија фарова побољшава, неке сијалице се нагињу ка плавом крају спектра (а не жутој). Ксенон ХИД, који су светлији од старих халогених сијалица, често имају плаву нијансу. Ово је у реду, до одређене тачке, али фарови који су превише плави су мање ефикасни.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

 

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas