Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
КУПОВИНА

6 савета за ПРЕГОВАРАЊЕ О ЦЕНИ аутомобила - НАЈБОЉИ НАЧИН да дођете до новог возила

Преговарање о новом аутомобилу могло би изгледати комично - као да супротставите аматера против тима професионалаца. Али ако рано поставите основна правила, можете изједначити терен.

1644412184_model-g905bd034a_640.jpg
Фото: Пиксабеј
Oglas

Продавци врашки добро и много знају о аутомобилима које продају и коме би могли да одговарају. И они ће се веома трудити да пронађу прави за вас. Било би погрешно одбацити оно што имају да кажу. Било да преговарате о цени путем е-поште, користећи посредничку услугу куповине, или идете један на један са продавцем желите да обавите успешну куповину и узмете кључеве  руке.

Провешћемо вас кроз начине да преговарате за нижу цену.

1. Прво истражите

Пре него што кренете у салон аутомобила, урадите свој домаћи задатак. Постоји велики број успостављених онлајн извора информација који ће вам показати препоручену малопродајну цену произвођача—која је њихова препоручена цена за продају возила. Такође вам може дати идеју о цени о којој бисте могли да преговарате код заступника у односу на приватног продавца.

Прочитајте још: Лопови уз ОВАЈ ТРИК одвезли ауто БЕЗ ОБИЈАЊА: Стручњак открио како да се заштитите и где највише вребају

Такође можете истражити различите дилере у вашој области да бисте сазнали које посебне подстицаје они могу понудити који би на крају довели до задовољавајуће цене. То укључује понуде за поврат новца, попусте на цене за одређене моделе, уговоре о лизингу.

2. Будите реални шта можете да приуштите

Део разлога да прво урадите своје истраживање је да помогнете у утврђивању вашег буџета. Ако намеравате да користите готовину, онда ће износ који имате на располагању диктирати вашу позицију за преговоре.

Продавац може покушати да убаци додатке, обично непотребне, као што су продужене гаранције, осигурање и заштита гума

Међутим, ако ћете користити ауто зајам, можда ћете имати већи буџет, шири спектар опција за куповину аутомобила и више простора за преговоре. Чак и ако планирате да се ослоните на ауто зајам, можда ћете морати (или желите) да унесете учешће да бисте смањили трошкове затварања зајма или смањили укупан износ кредита. 

3. Искористите трошкове дилера

Информације на мрежи доступне на различитим сајтовима такође вам говоре о цени дилера – или цени на фактури – за ваше жељено возило. Ако се ради о коришћеном возилу, онда потражите књиговодствену вредност аутомобила, што је оригинални трошак умањен за амортизацију. Користите ове информације као основу за своје преговоре.

Фото: Пиксабеј

Уместо да преговарате на основу препоручене малопродајне цене произвођача, нека ваша понуда буде фокусирана на цену фактуре дилера (или књиговодствену вредност аутомобила). Ваш простор за "игру" је обично између онога што је дилер платио произвођачу (или претходном власнику) за возило и цене наведене на аутомобилу.

4. Проверите могућност замене

Ако планирате да тргујете својим тренутним аутомобилом као делом трансакције, користите информације које смо раније споменули да бисте сазнали колико вреди пре него што кренете у преговоре. Такође можете да прегледате продајне огласе за слична возила (марка, модел, година) да бисте утврдили њихову тржишну вредност. Ако је ваш аутомобил у добром стању и модел који је тражен, то можете искористити током преговора са продавцем.

Прочитајте још: БЋ, КА, ТТ... Да ли знате чије су ово регистарске ознаке?

Ово је посебно тачно у тренутном окружењу, где дилер може бити привучен могућношћу зараде од продаје вашег половних аутомобила. Ако добијете добру понуду за замену, скочите на њу. Ако не, увек можете сами да продате аутомобил да бисте добили више новца или да га однесете у продавницу која је специјализована за половне аутомобиле да бисте добили конкурентске понуде.

5. У реду је одустати

Припремите се на могућност да се тог дана вратите без жељеног возила. Биће боље за ваше стање ума и банковни рачун ако не дозволите да будете под притиском да закључите "лош посао".

6. Након преговора, прочитајте папирологију (пре потписивања)

Одрадили сте тежак посао — истражили, цењкали се и договорили око цене. Сада је време да потпишете папирологију да бисте завршили куповину. Будите опрезни пре него што потпишете папирологију и будите сигурни да не прескочите ситна слова уговора о продаји за било какве накнаде и скривене трошкове.

Обавезно поставите и питања о свим накнадама које вам дилер наплаћује, укључујући накнаде за  документацију, регистрацију и слично

Продавац може покушати да убаци додатке—обично непотребне додатке—као што су продужене гаранције, осигурање и заштита гума. С обзиром на то колико кошта куповина аутомобила, последња ствар коју желите да урадите је да платите још више за додатке, ако вам нису потребни. Немојте се плашити да постављате много питања. 

Преговарање о накнадама у папирологији

Обавезно поставите и питања о свим накнадама које вам дилер наплаћује, укључујући накнаде за  документацију, регистрацију и слично. Неке од ових накнада су трошкови дилера који се преносе на купца и не могу се избећи. Међутим, можда ћете моћи да преговарате са другима или унапред упоредите продавце да видите који од њих не наплаћују претеране накнаде. Нема штете у постављању питања и преговарању о било каквим неразумним накнадама.

Преговарање за половно возило

Без обзира на то да ли је аутомобил нов или у претходном власништву, постоји један принцип који се примењује у обе ситуације: Успешно преговарање о снижењу куповне цене може вам уштедети много новца. Главна разлика ће бити у томе колико можете преговарати о малопродајној цени:

  • Нови аутомобили. Сматра се разумним започети тако што ћете тражити 5% попуста на фактурисану цену новог аутомобила и преговарати одатле. У зависности од тога како тече преговори, требало би да платите између цене фактуре и цене која је истакнута на колима.
  • Половни аутомобили. Обично имате више простора за преговарање. У зависности од тога колико информација већ имате о вредности и стању аутомобила, можете почети тако што ћете затражити већи попуст на цену, а затим преговарати одатле.

У сваком случају, неопходно је да идете у куповину и да будете спремни да одете ако не добијете савршену понуду која вам одговара. Продавац ће можда покушати да вас заведе атрактивношћу целокупног пакета, али цена аутомобила је оно што је на крају битно за ваш крајњи резултат. 

БОНУС ВИДЕО:

 
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas