Oglas
· · Komentari: 0
SAVETI

Zašto može biti OPASNO po život puniti električni TROTINET u kući?

Unutrašnji kvarovi baterije električnog trotineta mogu dovesti do fatalnog ishoda

1667750069_Trotinet-shutterstock.png
Foto: Shutterstock
Oglas

Električni trotineti i drugi uređaji za ličnu mobilnost koji koriste električni pogon postali su široko rasprostranjeni. Građani ih svakodnevno voze i svakodnevno pune baterije i time se izlažu smrtnoj opasnosti ne samo na putu, već i kod kuće. Umnožavaju se slučajevi požara električnih trotineta, koji prete smrću njihovih vlasnika upozorava Vladimir Gavrilov, ruski stručnjaci u oblasti električnih uređaja. 

Pročitajte još: Gugl je još pre dve godine najavio da će imati opciju o UPOZORENJU na zemljotres: Evo kako da je aktivirate

Kratki spojevi

Električni trotineti imaju litijumske baterije, koje imaju veliki kapacitet i, kao rezultat, krhki dizajn. Proizvođači pokušavaju da u malom obimu uklope maksimalan broj blokova međusobno povezanih u jednom lancu.

Čuje se pucanje, signalizirajući oštećenje jednog od blokova, zatim uz glasno šištanje, jak dim bije iz akumulatora pod pritiskom, zamagljujući sobu i stan, a zatim izbija jak plamen u roku od nekoliko sekundi..

Međutim, prilikom vožnje trotineta dolazi do čestih padova i udaraca koji oštećuju dno trotineta gde se nalaze baterije. Kao rezultat toga, baterija dobija unutrašnje oštećenje koje uzrokuje mikroskopske kratke spojeve unutar blokova, a to je opasno: uništavanje ćelija unutar baterija je preplavljeno požarom, pa čak i eksplozijom. A to se najčešće dešava tokom punjenja baterije.

Pročitajte još: Da li imate neki od ovih SIMPTOMA? Ovo je 10 OPASNIH bolesti uzrokovanih MOBILNIM TELEFONIMA

Vladimi Gavrilov daje primer da je 2021. godine u Sočiju eksplodirao električni trotineta tokom punjenja. Tom prilikom, otac i 13-godišnje dete su preminuli. U septembru 2022. godine, u Krasnodaru, muškarac je ušao u lift zajedno sa trotinetom, koji se iznenada zapalio. Kao rezultat toga, žrtva je dobila 60% opekotina kože. U maju 2022. godine u Moskvi je noću u eksploziji trotineta poginuo mladić, a još petoro je povređeno u požaru. 

Pročitajte još: Šta je DARK VEB i čemu služi? Činjenice o mračnom delu interneta će vas UZNEMIRITI!

- Posebno je opasno kada se trotinet puni u hodniku, pa čak i noću. Tada su male šanse da se pobegne, jer se izvor vatre nalazi blizu izlaza: postoji rizik od gubitka svesti i gušenja u požaru. Ali još je gore ako se trotinet ostavi na zajedničkom prostoru - u ovom slučaju su ugroženi stanovnici nekoliko stanova - navodi Vladimir Gavrilov.

Kako da znamo da li će se zapaliti baterija?

- Trotinet gori po jednom scenariju. Čuje se pucanje, signalizirajući oštećenje jednog od blokova, zatim uz glasno šištanje, jak dim bije iz akumulatora pod pritiskom, zamagljujući sobu i stan, a zatim izbija jak plamen u roku od nekoliko sekundi. Štaviše, temperatura sagorevanja baterije dostiže 950 stepeni, što uvek izaziva požar - tvrdi Gavrilov.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas