Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Хладна ДИЈЕТА: Била је популарна 80-их, а може имати веома лош утицај на ЗДРАВЉЕ

Поред губитка килограма, ризикујете и проблеме са здрављем

1663661656_pexels-shvets-production-6975481.jpg
Фото: Пеxелс
Oglas

Покушавајући да формулишемо исправну исхрану, пре свега размишљамо о томе шта и у којим количинама једемо, не придајући значај температури хране, иако за правилно варење и контролу тежине, управо тај аспект игра веома важну улогу.

Средином 80-их година прошлог века “хладна дијета” била је веома популарна (посебно међу балеринама и моделима). Њена правила сугерисала су употребу хладне хране, понекад чак и ледене. “Хладна дијета” је обећавала брз губитак килограма, јер тело троши енергију не само да свари храну, већ и да је загреје. У ствари, таква дијета ће помоћи да се стекне дисбиоза и озбиљни проблеми са гастроинтестиналним трактом, а не да се смрша.

Пре свега, требало би да се одрекнете хладне протеинске хране (да, не треба јести ни хладни филе лососа или пилетине). Хладна храна брже пролази кроз гастроинтестинални тракт и не задржава се у стомаку у довољној количини времена. Као резултат, протеини немају времена да се разложе на аминокиселине и несварени улазе у црева.

Прочитајте још: КИВИ - тајна витке линије за само 10 ДАНА (ЈЕЛОВНИК)

Зашто је опасно?

У најбољем случају, оваква исхрана може довести до осећаја тежине у стомаку, у најгорем – развој дисбиозе, метаболичких поремећаја, па чак и озбиљних гастроинтестиналних болести.

Било коју храну припремљену са уљем – житарице, месо или поврће такође треба јести топлу. Хладне масти се лошије разграђују, појављују се нелагодност и тежина у абдомену. Генерално, нутриционисти препоручују да се сва кувана храна једе топла. Односно, не треба да подгрејавате само свеже поврће и воће које једете сирово (али препоручује се да их извадите из фрижидера 30-40 минута пре јела, тако да се загреју на собној температури).

Изузетак од овог правила је кромпир. Током његове припреме одвијају се сложене реакције са скробом, које се завршавају само у време његовог хлађења.

Још једно правило које треба запамтити је да не мешате топлу и хладну храну. Ова комбинација отежава осећај ситости на време и носи озбиљан ризик од преједања. 

БОНУС ВИДЕО:

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas