Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Имате проблем са надимањем стомака? Коју храну треба да једете, а на коју да заборавите

Надимање стомака је чест проблем

1691071617_shutterstock_699759937.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Победите надимање стомака, тако што ћете научити која храна изазива овај проблем, а која не...

Храна коју треба да једете:

1. Јогурт/грчки јогурт

Сви знамо да је јогурт добар за нас, али да ли сте знали да је такође добар за раван стомак? За раван стомак, нутриционисти препоручују свакодневно конзумирање обчног или грчког јогурта. Пробиотичке бактерије које се налазе у јогурту одржавају дигестивни систем здравим, што смањује појаву гасова, надимање, констипацију - који утичу на ружан изглед стомака.

2. Крстоносно поврће

Ово значи да броколи, шпаргла, прокељ и жуте махунарке садрже доста витамина А, Ц, К, као и фолате, бета каротен, калцијум, магнезијум и влакна који помажу код одржавања равног стомака.

3. Цело зрневље

Престаните за конзумирањем белог хлеба и пиринча и замените их производима од целог зрна, сочивом и смеђим пиринчем. Недавна студија је показала да је исхрана богата целим зрневљем може да скине вишак масти у пределу стомака. Ово може бити због смањеног реаговања инсулина на цело зрневље, у односу на рафиниране угљено хидрате, због којих је лакше “управљати” мастима.

4. Мононезасићене масти

Ново истраживање указује да је исхрана богата монозасићеним мастима, као што је маслиново уље, моће помоћи у губљењу стомачних наслага, чак и без промене уноса кочичине калорија и вежбања.

Храна коју треба да избегавате:

1. Газирана пића

Избегавајте газирана пића, јер оваква пића пуне наш стомак ваздухом, због којег изгледа веће и надувено. Уместо њих, пијте воду или нискокалорична пића која су богата антиоксидантима - као што је зелени чај.

2. Рафинирани угљени хидрати

Држите се подаље од белог брашна и белог пиринча зато што се варе врло брзо, што доводи до наглог скока инсулина и шећера у крви. Повишен ниво инсулина у телу доводи до повећаног складиштења масти у абдомену.          

3. Превише слана храна

Да ли сте се икад запитали зашто се осећате надувено након превише сланог оброка? Конзумирањем хране која је богата натријумом доводи до задржавања течности. Када се у организму задржава течност, она обично изазива надутост у стомаку. Покушајте да дневно уносите мање од 2000мг натријума.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas