Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Трик за ЕФИКАСНО мршављење: Професор психологије објаснио шта је најбитније код губљења килограма

Ако желите да се решите вишка килограма, није важно само шта једете и да ли тренирате, већ најбитнији фактор често сметнемо с ума...

1706006840_Foto-Shutterstock-mrsavljenje.jpg
Фото: Схуттерсток
Oglas

Када је реч о мршављењу, највећи проблем често није одабир намирница које ћемо јести. То је, мање-више, одавно познато – најздравији и најбезбеднији начин да изгубимо вишак килограма јесте уз разноврсну и уравнотежену исхрану и физичку активност.

Свеже воће и поврће, влакна, нискокалоричне намирнице, избацивање шећера и белог брашна из исхране... све су то одавно испричане приче нутрициониста које доказано делују.

Прави изазов, међутим, није шта јести, већ како и зашто једемо.

Свесност током јела као трик за мршављење

Како је показало недавно истраживање Државног универзитета у Северној Каролини објављено у медицинском магазину Цуррент Обеситy Репортс, једна од стратегија које нам могу помоћи у томе је мајндфулнес (миндфулнесс). Шта то, заправо, значи?

Све је чешћи случај да док једемо "скролујемо" по телефону и гледамо шта има ново на друштвеним мрежама или у медијима. Гледамо телевизор, слушамо музику, разговарамо, читамо књигу... И једемо пребрзо, без много свести о томе колико смо појели и јесмо ли заиста били толико гладни.

Стручњаци све више наглашавају важност освешћивања тога једемо ли зато што смо гладни или само зато што је храна испред нас, док на пажња на неком другом месту.

Како истиче мајндфулнес стручњак Роналд Д. Сигел, професор психогије Медицинске школе Универзитета Харвард, "врло мало нас једе искључиво на основу знакова глади".

– Једемо и да умиримо анксиозност, тугу или нервозу – објашњава он за Хеалтх, медицинску платформу на званичном сајту Харварда.

Управо је то рецепт за оброквање на мајндфулнес начин – свесно. Не обраћајте пажњу на то како се осећате физички или психички већ на то колико вам је стварно потребно. То подразумева да склоните сваку могућу дистракцију с јела и појешћете баш онолико колико телу треба.

Свесност против жудње за храном

Зависничка понашања склона су ономе што стручњак за болести зависност Алан Марлат зове "ефектом кршења апстиненције". На пример, планирате да се храните здраво, али онда видите чоколадну торту, поједете парче, па се осећате лоше јер се изгубили самоконтролу, очајнични желите да се умирите и – поједете још једно парче.

Уколико сте свесни ових образаца понашања, ваш следећи корак је да се носите с том жудњом. Тешко је једноставно избегавати нешто што је примамљиво и није добро за вас јер су искушења на сваком кораку.

Мајндфулнес може вам помоћи да приметите жудњу, препознате да ће се можда појавити нелагода, наглашена негативним емоцијама. Ако вежбате самосвест, приметићете да се та осећања појављују и нестају.

– Пориви и жудње долазе у таласима, а можемо да их превазиђемо – каже др Сигел.

Дакле, суздржите се и за 15 минута можда вам се торта можда уопште неће јести јер је сада желите само зато што сте нервозни.

Како истиче др Сигел, други аспект тренинга свесности је самоприхватање – ако сте поклекли и појели парче торте, готово је, не можете то да промените, само наставите даље.

– Нико није савршен, не морате да се мучите – објашњава он.

 

(Глоссy)

БОНУС ВИДЕО:

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas