Oglas
· · Komentari: 0

Trik za EFIKASNO mršavljenje: Profesor psihologije objasnio šta je najbitnije kod gubljenja kilograma

Ako želite da se rešite viška kilograma, nije važno samo šta jedete i da li trenirate, već najbitniji faktor često smetnemo s uma...

1706006840_Foto-Shutterstock-mrsavljenje.jpg
Foto: Shutterstok
Oglas

Kada je reč o mršavljenju, najveći problem često nije odabir namirnica koje ćemo jesti. To je, manje-više, odavno poznato – najzdraviji i najbezbedniji način da izgubimo višak kilograma jeste uz raznovrsnu i uravnoteženu ishranu i fizičku aktivnost.

Sveže voće i povrće, vlakna, niskokalorične namirnice, izbacivanje šećera i belog brašna iz ishrane... sve su to odavno ispričane priče nutricionista koje dokazano deluju.

Pravi izazov, međutim, nije šta jesti, već kako i zašto jedemo.

Svesnost tokom jela kao trik za mršavljenje

Kako je pokazalo nedavno istraživanje Državnog univerziteta u Severnoj Karolini objavljeno u medicinskom magazinu Current Obesity Reports, jedna od strategija koje nam mogu pomoći u tome je majndfulnes (mindfulness). Šta to, zapravo, znači?

Sve je češći slučaj da dok jedemo "skrolujemo" po telefonu i gledamo šta ima novo na društvenim mrežama ili u medijima. Gledamo televizor, slušamo muziku, razgovaramo, čitamo knjigu... I jedemo prebrzo, bez mnogo svesti o tome koliko smo pojeli i jesmo li zaista bili toliko gladni.

Stručnjaci sve više naglašavaju važnost osvešćivanja toga jedemo li zato što smo gladni ili samo zato što je hrana ispred nas, dok na pažnja na nekom drugom mestu.

Kako ističe majndfulnes stručnjak Ronald D. Sigel, profesor psihogije Medicinske škole Univerziteta Harvard, "vrlo malo nas jede isključivo na osnovu znakova gladi".

– Jedemo i da umirimo anksioznost, tugu ili nervozu – objašnjava on za Health, medicinsku platformu na zvaničnom sajtu Harvarda.

Upravo je to recept za obrokvanje na majndfulnes način – svesno. Ne obraćajte pažnju na to kako se osećate fizički ili psihički već na to koliko vam je stvarno potrebno. To podrazumeva da sklonite svaku moguću distrakciju s jela i poješćete baš onoliko koliko telu treba.

Svesnost protiv žudnje za hranom

Zavisnička ponašanja sklona su onome što stručnjak za bolesti zavisnost Alan Marlat zove "efektom kršenja apstinencije". Na primer, planirate da se hranite zdravo, ali onda vidite čokoladnu tortu, pojedete parče, pa se osećate loše jer se izgubili samokontrolu, očajnični želite da se umirite i – pojedete još jedno parče.

Ukoliko ste svesni ovih obrazaca ponašanja, vaš sledeći korak je da se nosite s tom žudnjom. Teško je jednostavno izbegavati nešto što je primamljivo i nije dobro za vas jer su iskušenja na svakom koraku.

Majndfulnes može vam pomoći da primetite žudnju, prepoznate da će se možda pojaviti nelagoda, naglašena negativnim emocijama. Ako vežbate samosvest, primetićete da se ta osećanja pojavljuju i nestaju.

– Porivi i žudnje dolaze u talasima, a možemo da ih prevaziđemo – kaže dr Sigel.

Dakle, suzdržite se i za 15 minuta možda vam se torta možda uopšte neće jesti jer je sada želite samo zato što ste nervozni.

Kako ističe dr Sigel, drugi aspekt treninga svesnosti je samoprihvatanje – ako ste poklekli i pojeli parče torte, gotovo je, ne možete to da promenite, samo nastavite dalje.

– Niko nije savršen, ne morate da se mučite – objašnjava on.

 

(Glossy)

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas