Италијанска венчана чорба (Минестра маритата, или уколико је претражујете на енглеском - Италиан Wеддинг Соуп) једно је од јела које обожавамо у јесен и зиму. Иако назив сугерише да се сервира на свадбама, заправо "маритата" упућује на "венчање" меса и поврћа који се савршено спајају у једној чинији. Резултат је нежно, богато и окрепљујуће јело које на свим кулинарским сајтовима има чисту петицу.
Зашто је минестра маритата толико обожавана
Ова чорба је доказ да једноставни састојци могу да створе чудо. Мини ћуфтице од јунетине и свињетине, ситна тестенина, свеже поврће и мирисни бујон заједно стварају укус који „лечи све“. Савршена је и за породични ручак и за оне дане када вам треба нешто топло, хранљиво и утешно.
Припрема је једноставна, а резултат је као из кухиње италијанске баке.
Састојци за 4 особе
За ћуфтице:
- 250 г млевене јунетине (80–90% посна)
- 250 г млевене свињетине
- 1 јаје
- 2 кришке старијег белог хлеба (уситњене у блендеру)
- 2 кашике свежег першуна (ситно сецканог)
- ½ кашичице сувог оригана
- 3 кашике ренданог пармезана
- 2 чена белог лука (ситно исецкана)
- Со и црни бибер по укусу
- Маслиново уље за пржење
- За супу:
- 1 кашика маслиновог уља
- 1 средњи црни лук (ситно сецкан)
- 2 шаргарепе (исецкане на колутиће)
- 2 стабљике целера (исецкане)
- 2 чена белог лука
- 1,5 л пилећег бујона
- 100 г тестенине ацини ди пепе (или орзо, ситни макарони, пастина)
- 2 шаке свежег спанаћа
- Со, бибер и рендани пармезан по укусу
Припрема корак по корак
Прво направите ћуфтице. У чинији помешајте месо, презле, зачине, јаје, першун и пармезан. Обликујте мале куглице (око 2 цм пречника). Запеците их на тигању за јачи укус. Загрејте маслиново уље и пропржите их док не добију златну корицу (не морају бити потпуно печене, добршиће се у чорби).
Затим у великом лонцу на мало уља пропржите лук, шаргарепу и целер док не омекшају (око 7 минута). Додајте бели лук и пржите још минут. Налијте пилећи бујон, додајте со и бибер, па када проври, убаците тестенину и ћуфтице. Смањите ватру и кувајте око 10 минута, док тестенина не омекша, а ћуфтице се не скувају.
Пред крај кувања додајте спанаћ, који ће омекшати за мање од минута. Сервирајте топло, посуто ренданим пармезаном.
Савети за прављење венчане италијанске чорбе који праве разлику
Немојте прескочити пржење ћуфтица, тај корак даје дубину укусу.
Користите свеже зачине и домаће презле, разлика је огромна.
Додајте корицу пармезана у супу док се кува за аутентичан италијански шмек.
Ако не волите спанаћ, можете га заменити блитвом или кељом.
Зашто је зову „чорба која лечи све“
Топла, мирисна, кремаста и пуна укуса – ова чорба је право јело за душу. Било да сте прехлађени, уморни или само желите нешто што мирише на дом, ова италијанска чорба враћа енергију и осмех.
Уз кришку домаћег хлеба са путером и мало пармезана преко, биће то оброк који се памти.
(Задовољна)
БОНУС ВИДЕО: