Једва чекамо да стигну на полице супермаркета или пијаце... Радујемо се звуку цврчања док се прже у тигању... Ево како да ван млади кромпирићи увек буду прсте да полижете.
Oglas
Није свако мајстор за пржене младе кромпириће. Онако, да буду унутра мекани и сочни, а споља хрсткаве корице.
А није тешко. Само ваља поштовати неколико најобичнијих правила и… добићете кромпириће којима нико не може да одоли. Добро, то што је у питању омражено пржење, јер другачије не може и јер иначе то није то… понекад се може и опростити.
ПРАВИЛА:
- ољуштене кромпириће осушити у сувој крпи
- посуда у којој се прже мора бити сасвим сува пре сипања масноће
- добро загрејати шерпу или тигањ са поклопцем, у којем је масноћа (зејтина или масти) дебљине једно три – четири милиметара, није потребно да кромпр плива у њој
- најпре ставити највеће кромпире и касније додавати мање
- посуду у којој се прже повремено протрести, да се кропири не би залепили за дно
- кромпирићи се не соле током пржења, већ онда када их сервирате
Количине су произвољне.
ПРИПРЕМА:
- загрејати масноћу, да кромпирићи зацврче кад се спусте у шерпу
- спустити прво највеће, добро осушене кромпириће
- поклопити и продрмати шерпу како се кромпирићи не би залепили за дно
- не солити уопште
- -мањити мало температуру, ако превише прсти масноћа
- постепено додавати мање кромпириће и продрмати шерпу
- уколико се неки кромпир залепи за дно, померити га уз помоћ виљушке
- додавати масноћу уколико приметите да је ону већ додату кромпир упио
- подешавати температуру тако да се кромпир пржи, али да није прејака да загоре (од 200 степени смањивати и до 150 и повећавати по потреби)
- кромпирићи би требало да буду румени са свих страна
- одмах после склањања с ватре пресути их у посуду за сервирање или у тањире и посолити
- служити као прилог уз неко месо (српска посла, иначе знате оно, кромпир, месо и тестенину никако не мешати) или уз сезонску -салату и парче сира, као главно јело – и без хлеба
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas