Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ЈЕДИНО ОВАКО ИСПАДАЈУ ХРСКАВИ, А НЕ УПИЈУ МНОГО УЉА: Најбољи ПРЖЕНИ МЛАДИ КРОМПИРИЋИ које сте икада пробали (РЕЦЕПТ)

Једва чекамо да стигну на полице супермаркета или пијаце... Радујемо се звуку цврчања док се прже у тигању... Ево како да ван млади кромпирићи увек буду прсте да полижете.

1744452789_7a41c00dedb768a48baf978289d64bea7e744587.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Није свако мајстор за пржене младе кромпириће. Онако, да буду унутра мекани и сочни, а споља хрсткаве корице.

А није тешко. Само ваља поштовати неколико најобичнијих правила и… добићете кромпириће којима нико не може да одоли. Добро, то што је у питању омражено пржење, јер другачије не може и јер иначе то није то… понекад се може и опростити.

ПРАВИЛА:

  • ољуштене кромпириће осушити у сувој крпи
  • посуда у којој се прже мора бити сасвим сува пре сипања масноће
  • добро загрејати шерпу или тигањ са поклопцем, у којем је масноћа (зејтина или масти) дебљине једно три – четири милиметара, није потребно да кромпр плива у њој
  • најпре ставити највеће кромпире и касније додавати мање
  • посуду у којој се прже повремено протрести, да се кропири не би залепили за дно
  • кромпирићи се не соле током пржења, већ онда када их сервирате

Количине су произвољне.

ПРИПРЕМА:

  • загрејати масноћу, да кромпирићи зацврче кад се спусте у шерпу
  • спустити прво највеће, добро осушене кромпириће
  • поклопити и продрмати шерпу како се кромпирићи не би залепили за дно
  • не солити уопште
  • -мањити мало температуру, ако превише прсти масноћа
  • постепено додавати мање кромпириће и продрмати шерпу
  • уколико се неки кромпир залепи за дно, померити га уз помоћ виљушке
  • додавати масноћу уколико приметите да је ону већ додату кромпир упио
  • подешавати температуру тако да се кромпир пржи, али да није прејака да загоре (од 200 степени смањивати и до 150 и повећавати по потреби)
  • кромпирићи би требало да буду румени са свих страна
  • одмах после склањања с ватре пресути их у посуду за сервирање или у тањире и посолити
  • служити као прилог уз неко месо (српска посла, иначе знате оно, кромпир, месо и тестенину никако не мешати) или уз сезонску -салату и парче сира, као главно јело – и без хлеба
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas