Oglas
· · Komentari: 0

JEDINO OVAKO ISPADAJU HRSKAVI, A NE UPIJU MNOGO ULJA: Najbolji PRŽENI MLADI KROMPIRIĆI koje ste ikada probali (RECEPT)

Jedva čekamo da stignu na police supermarketa ili pijace... Radujemo se zvuku cvrčanja dok se prže u tiganju... Evo kako da van mladi krompirići uvek budu prste da poližete.

1744452789_7a41c00dedb768a48baf978289d64bea7e744587.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

Nije svako majstor za pržene mlade krompiriće. Onako, da budu unutra mekani i sočni, a spolja hrstkave korice.

A nije teško. Samo valja poštovati nekoliko najobičnijih pravila i… dobićete krompiriće kojima niko ne može da odoli. Dobro, to što je u pitanju omraženo prženje, jer drugačije ne može i jer inače to nije to… ponekad se može i oprostiti.

PRAVILA:

  • oljuštene krompiriće osušiti u suvoj krpi
  • posuda u kojoj se prže mora biti sasvim suva pre sipanja masnoće
  • dobro zagrejati šerpu ili tiganj sa poklopcem, u kojem je masnoća (zejtina ili masti) debljine jedno tri – četiri milimetara, nije potrebno da krompr pliva u njoj
  • najpre staviti najveće krompire i kasnije dodavati manje
  • posudu u kojoj se prže povremeno protresti, da se kropiri ne bi zalepili za dno
  • krompirići se ne sole tokom prženja, već onda kada ih servirate

Količine su proizvoljne.

PRIPREMA:

  • zagrejati masnoću, da krompirići zacvrče kad se spuste u šerpu
  • spustiti prvo najveće, dobro osušene krompiriće
  • poklopiti i prodrmati šerpu kako se krompirići ne bi zalepili za dno
  • ne soliti uopšte
  • -manjiti malo temperaturu, ako previše prsti masnoća
  • postepeno dodavati manje krompiriće i prodrmati šerpu
  • ukoliko se neki krompir zalepi za dno, pomeriti ga uz pomoć viljuške
  • dodavati masnoću ukoliko primetite da je onu već dodatu krompir upio
  • podešavati temperaturu tako da se krompir prži, ali da nije prejaka da zagore (od 200 stepeni smanjivati i do 150 i povećavati po potrebi)
  • krompirići bi trebalo da budu rumeni sa svih strana
  • odmah posle sklanjanja s vatre presuti ih u posudu za serviranje ili u tanjire i posoliti
  • služiti kao prilog uz neko meso (srpska posla, inače znate ono, krompir, meso i testeninu nikako ne mešati) ili uz sezonsku -salatu i parče sira, kao glavno jelo – i bez hleba
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas