Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ЈЕЛОВНИК ЗА ПРВУ НЕДЕЉУ ПЕТРОВСКОГ ПОСТА: Јеловник за прву недељу Петровског поста: 7 најукуснијих посних јела! (РЕЦЕПТ)

Петровски пост, који се обележава у летњим месецима, прилика је да се тело и дух очисте уз једноставна и укусна посна јела

1750072590_shutterstock_2461822203.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Ево предлога за 7 традиционалних посних јела, по једно за сваки дан у недељи – идеално за пост, али и за оне који желе укусну и једноставну домаћу кухињу без меса и млечних производа.

1. Понедељак – Пасуљ пребранац

Класичан посни пасуљ без меса, припремљен са луком, белим луком, паприком и зачинима, запечен у рерни за пун укус. Служите уз кисели купус или свежу салату.

Састојци:

  • 500 г белог пасуља
  • 2 веће главице црног лука
  • 2 чена белог лука
  • 1 кашика алеве паприке
  • 1 лист ловора
  • Со, бибер
  • Уље

Припрема:

Пасуљ потопити преко ноћи у води. Сутрадан га процедити и обарити, па бацити прву воду. Налити новом водом и кувати до скоро меканог. У тигању пропржити ситно сецкани лук док не постане стакласт, додати бели лук и алеву паприку. У ватросталну посуду сложити ред пасуља, ред лука, додати мало уља, посолити и побиберити.

Прелити водом у којој се пасуљ кувао и ставити у рерну на 200°Ц да се запече (око 45 минута)

2. Уторак – Подварак са печуркама

Уместо меса, користи се пропржени црни лук, бели лук, шампињони и кисели купус, динстани и запечени у рерни. Ароматично и заситно јело за хладније дане.

Састојци:

  • 500 г киселог купуса (сецканог)
  • 300 г шампињона
  • 2 главице црног лука
  • 2 чена белог лука
  • Со, бибер, алева паприка
  • Уље

Припрема:

На мало уља пропржити лук, па додати исечене шампињоне.

Додати бели лук, алеву паприку и све добро пропржити.

Умешати кисели купус, зачинити и динстати 10–15 минута.

Све пребацити у плех и пећи у рерни још 30 минута на 200°Ц, да се ухвати корица.

3. Среда – Посна сарма са пиринчем и сојом

Купусне сарме пуњене мешавином пиринча, лука и млевене соје (или леблебија). Кувају се полако у великом лонцу са ловоровим листом и сувим шљивама за додатни шмек.

Састојци:

  • 1 главица киселог купуса
  • 1 шоља пиринча
  • 100 г сојиних мрвица (или млевене леблебије)
  • 2 главице црног лука
  • Со, бибер, алева паприка
  • Ловоров лист

Припрема:

Соју прелити врелом водом, оставити 10 мин, па процедити. На уљу пропржити лук, додати соју и пиринач, па зачинити. Увијати мале сарме у листове купуса. Ређати у шерпу, додати ловор, налити водом и кувати на тихој ватри око 1,5–2 сата.

4. Четвртак – Гриловане тиквице са белим луком и першуном

Лаган и укусан оброк: танке кришке тиквица на роштиљу или у грилл тигању, преливено маринадом од маслиновог уља, белог лука и сецканог першуна. Идеалан уз интегрални хлеб.

Састојци:

  • 2 тиквице
  • 2 чена белог лука
  • Веза першуна
  • Маслиново уље
  • Со, бибер

Припрема:

Тиквице исећи на танке колутове или по дужини. Посолити и оставити 10 мин да пусте воду, па их обрисати.

Гриловати у тигању без уља. У чинији помешати маслиново уље, ситно сецкан бели лук и першун. Прелити гриловане тиквице и оставити да упију укусе.

5. Петак – Посна чорба од сочива

Густа, хранљива чорба са црвеним сочивом, шаргарепом, луком и парадајзом. Богата протеинима и пуна укуса – брзо се спрема, а дуго памти.

Састојци:

  • 200 г црвеног сочива
  • 1 шаргарепа
  • 1 црни лук
  • 2 чена белог лука
  • 1 парадајз или 2 кашике пелата
  • Со, бибер, зачини по жељи
  • Уље

Припрема:

На уљу пропржити лук, бели лук и рендану шаргарепу. Додати опрано сочиво и парадајз, налити водом. Кувати око 20–25 минута док све не омекша. За гушћу чорбу, део измиксати штапним миксером.

6. Субота – Посна пита кромпируша

Домаће коре (или куповне) пуњене ренданим кромпиром, црним луком и зачинима. Пече се док не порумени и хрскаво пуцкета под зубима.

Састојци:

  • 500 г танких кора
  • 700 г кромпира
  • 1 већа главица црног лука
  • Со, бибер, уље

Припрема:

Кромпир огулити и нарендати, додати сецкани лук, со и бибер. На сваку кору ставити мало фила, увити у ролну.

Редјати у плех, премазати уљем и пећи 40 мин на 200°Ц док не порумени.

7. Недеља – Пуњене паприке са пиринчем и поврћем

Слатке паприке пуњене мешавином пиринча, лука, шаргарепе и зачина, куване у благом парадајз сосу. Савршено недељно јело – једноставно, а богато укусима.

Састојци:

  • 6 паприка
  • 1 шоља пиринча
  • 1 шаргарепа
  • 1 црни лук
  • 1 чен белог лука
  • Со, бибер, зачини
  • 1 чаша парадајз сока

Припрема:

На уљу пропржити лук, додати рендану шаргарепу, бели лук и пиринач. Посолити, побиберити и кувати пар минута.

Паприке очистити и напунити смесом. Ређати у шерпу, прелити парадајз соком и водом, кувати око 45 минута.

(Стил)

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas