Петровски пост, који се обележава у летњим месецима, прилика је да се тело и дух очисте уз једноставна и укусна посна јела

Ево предлога за 7 традиционалних посних јела, по једно за сваки дан у недељи – идеално за пост, али и за оне који желе укусну и једноставну домаћу кухињу без меса и млечних производа.
1. Понедељак – Пасуљ пребранац
Класичан посни пасуљ без меса, припремљен са луком, белим луком, паприком и зачинима, запечен у рерни за пун укус. Служите уз кисели купус или свежу салату.
Састојци:
- 500 г белог пасуља
- 2 веће главице црног лука
- 2 чена белог лука
- 1 кашика алеве паприке
- 1 лист ловора
- Со, бибер
- Уље
Припрема:
Пасуљ потопити преко ноћи у води. Сутрадан га процедити и обарити, па бацити прву воду. Налити новом водом и кувати до скоро меканог. У тигању пропржити ситно сецкани лук док не постане стакласт, додати бели лук и алеву паприку. У ватросталну посуду сложити ред пасуља, ред лука, додати мало уља, посолити и побиберити.
Прелити водом у којој се пасуљ кувао и ставити у рерну на 200°Ц да се запече (око 45 минута)
2. Уторак – Подварак са печуркама
Уместо меса, користи се пропржени црни лук, бели лук, шампињони и кисели купус, динстани и запечени у рерни. Ароматично и заситно јело за хладније дане.
Састојци:
- 500 г киселог купуса (сецканог)
- 300 г шампињона
- 2 главице црног лука
- 2 чена белог лука
- Со, бибер, алева паприка
- Уље
Припрема:
На мало уља пропржити лук, па додати исечене шампињоне.
Додати бели лук, алеву паприку и све добро пропржити.
Умешати кисели купус, зачинити и динстати 10–15 минута.
Све пребацити у плех и пећи у рерни још 30 минута на 200°Ц, да се ухвати корица.
3. Среда – Посна сарма са пиринчем и сојом
Купусне сарме пуњене мешавином пиринча, лука и млевене соје (или леблебија). Кувају се полако у великом лонцу са ловоровим листом и сувим шљивама за додатни шмек.
Састојци:
- 1 главица киселог купуса
- 1 шоља пиринча
- 100 г сојиних мрвица (или млевене леблебије)
- 2 главице црног лука
- Со, бибер, алева паприка
- Ловоров лист
Припрема:
Соју прелити врелом водом, оставити 10 мин, па процедити. На уљу пропржити лук, додати соју и пиринач, па зачинити. Увијати мале сарме у листове купуса. Ређати у шерпу, додати ловор, налити водом и кувати на тихој ватри око 1,5–2 сата.
4. Четвртак – Гриловане тиквице са белим луком и першуном
Лаган и укусан оброк: танке кришке тиквица на роштиљу или у грилл тигању, преливено маринадом од маслиновог уља, белог лука и сецканог першуна. Идеалан уз интегрални хлеб.
Састојци:
- 2 тиквице
- 2 чена белог лука
- Веза першуна
- Маслиново уље
- Со, бибер
Припрема:
Тиквице исећи на танке колутове или по дужини. Посолити и оставити 10 мин да пусте воду, па их обрисати.
Гриловати у тигању без уља. У чинији помешати маслиново уље, ситно сецкан бели лук и першун. Прелити гриловане тиквице и оставити да упију укусе.
5. Петак – Посна чорба од сочива
Густа, хранљива чорба са црвеним сочивом, шаргарепом, луком и парадајзом. Богата протеинима и пуна укуса – брзо се спрема, а дуго памти.
Састојци:
- 200 г црвеног сочива
- 1 шаргарепа
- 1 црни лук
- 2 чена белог лука
- 1 парадајз или 2 кашике пелата
- Со, бибер, зачини по жељи
- Уље
Припрема:
На уљу пропржити лук, бели лук и рендану шаргарепу. Додати опрано сочиво и парадајз, налити водом. Кувати око 20–25 минута док све не омекша. За гушћу чорбу, део измиксати штапним миксером.
6. Субота – Посна пита кромпируша
Домаће коре (или куповне) пуњене ренданим кромпиром, црним луком и зачинима. Пече се док не порумени и хрскаво пуцкета под зубима.
Састојци:
- 500 г танких кора
- 700 г кромпира
- 1 већа главица црног лука
- Со, бибер, уље
Припрема:
Кромпир огулити и нарендати, додати сецкани лук, со и бибер. На сваку кору ставити мало фила, увити у ролну.
Редјати у плех, премазати уљем и пећи 40 мин на 200°Ц док не порумени.
7. Недеља – Пуњене паприке са пиринчем и поврћем
Слатке паприке пуњене мешавином пиринча, лука, шаргарепе и зачина, куване у благом парадајз сосу. Савршено недељно јело – једноставно, а богато укусима.
Састојци:
- 6 паприка
- 1 шоља пиринча
- 1 шаргарепа
- 1 црни лук
- 1 чен белог лука
- Со, бибер, зачини
- 1 чаша парадајз сока
Припрема:
На уљу пропржити лук, додати рендану шаргарепу, бели лук и пиринач. Посолити, побиберити и кувати пар минута.
Паприке очистити и напунити смесом. Ређати у шерпу, прелити парадајз соком и водом, кувати око 45 минута.
(Стил)