Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Најлепша ПОСНА ЈЕЛА за Светог Николу: Припремите славску ТРПЕЗУ која ће одушевити све госте

Традиционалан начин припреме посних јела

1670838208_Foto-shutterstock-Vikipedija.jpg
Фото: Схуттерсток, Википедија
Oglas

Приближава се једна од највећих слава код Срба, а то је Свети Никола. Слава је посна јер спада у божићни пост који траје 40 дана.

Ако ове године будете славили у кругу породице исто можете да се потрудите да трпеза буде раскошна.

Посна јела могу бити једнако укусна као и мрсна, а избор је велики. Ми вам предлажемо пар рецепата, па ви одлучите како ће ваша славска трпеза изгледати. Славски колач је неизоставни део сваке трпезе, поред вина и жита, па почните са тим.

Прочитајте још: Декоративан, сочан и јако укусан колач са јабукама: Комбинација тајних састојака чини га БОЖАНСТВЕНИМ (РЕЦЕПТ/ВИДЕО)

ПОСНИ СЛАВСКИ КОЛАЧ

Састојци:

1 кг оштрог брашна (тип 400)
4,5 дл воде
1 дцл уља
1 свеж квасац
4 кашичице шећера
2 кашичице соли

Припрема:

Помешајте ове састојке додајући их лагано док тесто не постане глатко, а затим га оставите да нарасте. Кад довољно нарасте, поделите га на 4 дела- 3 једнака и 1 мањи део.

Премажите плех уљем (можете и посним маргарином), затим га поспите брашном у танком слоју и први део теста растањите на величину плеха (пожељно је да буде округли плех). Центар тог развијеног дела танко намажите уљем.

Следећи део, такође, развијте у величини плеха, а затим га исеците на 12 једнаких делова и поређајте их по првом делу један до другог. Када то урадите, премажите врхове троуглова уљем (опет је то центар). Са трећим делом теста учините исто као и са другим и поређајте добијене троуглове тачно преко оних троуглова од другог дела.

Врхове сваког троугла, затим, преклопите до ивице плеха: врх горњег у леву страну, врх доњег у десну страну. Водите рачуна да вам прецизно стоји троугао на троуглу, да би вам се цвет приликом печења лепо расцветао. Када тако разлистате троуглове, у средини ће остати упражњено место које попуните оним четвртим, мањим делом теста.

Погачу оставите да нарасте један сат, а затим је испеците у рерни загрејаној на 200°Ц.

ПОСНЕ ПУЊЕНЕ ПАПРИКЕ НА ГРЧКИ НАЧИН

Састојци:

6 великих или 8 мањих бабура паприка
1 црни лук, исечен на коцкице
3 мале тиквице, ољуштене и исечене на коцкице
3 средње шаргарепе, ољуштене и исечене на коцкице
1 шоља супе (бујоном) од поврћа
3 шоље скуваног интегралног пиринча
5 кашика парадајз соса
1 кашика свежег першуна, исецканог
1 лашичица свеже мирођије, исецкане
сок од 1/2 лимуна
¼ кашичице бибера
1 кашичица соли
уље

Припрема:

Загрејте рерну на 180 степени. Очистите паприку изнутра и скините врх са петељком, али их сачувајте како бисте касније затворили пуњену паприку. Ставите паприке у ватросталну посуду, поређајте их усправно и вратите врхове. Пеците на 180 степени око 15 минута.

У међувремену, у тигању, на мало уља, пропржите црни лук, тиквице и шаргарепу, па налијте бујоном од поврћа, па оставите да се поврће кува у супи око 10 минута на блажој ватри. Додајтепиринач и парадајз пасту и добро промешајте да се сједини. Додајте першун, мирођију, лимунов сок, бибер и со. Поново промешајте. Када су паприке печене, извадите их из рерне и напуните надевом. Вратите врхове на паприке и пеците још 30-40 минута на 180 степени док паприке не омекшају. Послужите са додатним кришкама лимуна и декоришите свежом мирођијом за украс по жељи.

Потребно је за рибљу чорбу:

1 већа шаргарепа
1/2 корена целера
1 већа главице лука
1 црвена свежа паприка
месо од скуване главе шарана
1 ољуштен свеж парадајз или из флаше
400 гр сома смрзнутог
1 кашичица црвене млевене паприке
мало белог вина
мало бибера
соли ...першунов лист
уље..ловоров лист

Припрема чорбе:

Шаргарепу изрендати, а лук што ситније исећи као и корен целера. Сипати мало уља па динстати. Додати сецкану паприку  па укупно динстати око 20 мин. 

Додати рибу, црвену паприку малу шољицу белог вина,  и динстати мало, а затим додати воду да огрезне. Пред крај додати ољуштен парадајз и кувати још пар минута. Водити рачуна да се риба не раскува. Посолити побиберити и додати сецкан першун.

Напомена:

Ко воли може додати 2 чена белог лука...

Потребно је:

400-500  гр пасуља крупног
1 већа главица црног лука 
1 кашика маслиновог уља
ловоров лист
бибер у зрну и млевен
30 мл уља
3 чена белог лука
1 равна кашика брашна
1 кашичица мл. црвене паприке
со

Припрема посног пасуља:

400-500 гр пасуља тетовца добро опрати налити мало воде па га кувати 5 минута и оцедити воду и испрати. Налити воду додати на кругове 1 већу шаргарепу и већу главицу лука ситно исецкан. 

Убацити већу кашики маслиновог уља мало зрна бибера и пар листова ловоровог листа. Кувати око сат времена. 

У тигањ исецкати 3 чена белог лука и кашику брашна додати 30 мл уља и пржити да лук добије крем боју. Додати 1 кашичицу паприке мл. црвене и сипати у пасуљ. Посолити побиберити и повадити ловоров лист. По жељи може першунов лист.

БОНУС ВИДЕО:

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas