· · Komentari: 0

Najlepša POSNA JELA za Svetog Nikolu: Pripremite slavsku TRPEZU koja će oduševiti sve goste

Tradicionalan način pripreme posnih jela

1670838208_Foto-shutterstock-Vikipedija.jpg
Foto: Shutterstok, Vikipedija

Približava se jedna od najvećih slava kod Srba, a to je Sveti Nikola. Slava je posna jer spada u božićni post koji traje 40 dana.

Ako ove godine budete slavili u krugu porodice isto možete da se potrudite da trpeza bude raskošna.

Posna jela mogu biti jednako ukusna kao i mrsna, a izbor je veliki. Mi vam predlažemo par recepata, pa vi odlučite kako će vaša slavska trpeza izgledati. Slavski kolač je neizostavni deo svake trpeze, pored vina i žita, pa počnite sa tim.

Pročitajte još: Dekorativan, sočan i jako ukusan kolač sa jabukama: Kombinacija tajnih sastojaka čini ga BOŽANSTVENIM (RECEPT/VIDEO)

POSNI SLAVSKI KOLAČ

Sastojci:

1 kg oštrog brašna (tip 400)
4,5 dl vode
1 dcl ulja
1 svež kvasac
4 kašičice šećera
2 kašičice soli

Priprema:

Pomešajte ove sastojke dodajući ih lagano dok testo ne postane glatko, a zatim ga ostavite da naraste. Kad dovoljno naraste, podelite ga na 4 dela- 3 jednaka i 1 manji deo.

Premažite pleh uljem (možete i posnim margarinom), zatim ga pospite brašnom u tankom sloju i prvi deo testa rastanjite na veličinu pleha (poželjno je da bude okrugli pleh). Centar tog razvijenog dela tanko namažite uljem.

Sledeći deo, takođe, razvijte u veličini pleha, a zatim ga isecite na 12 jednakih delova i poređajte ih po prvom delu jedan do drugog. Kada to uradite, premažite vrhove trouglova uljem (opet je to centar). Sa trećim delom testa učinite isto kao i sa drugim i poređajte dobijene trouglove tačno preko onih trouglova od drugog dela.

Vrhove svakog trougla, zatim, preklopite do ivice pleha: vrh gornjeg u levu stranu, vrh donjeg u desnu stranu. Vodite računa da vam precizno stoji trougao na trouglu, da bi vam se cvet prilikom pečenja lepo rascvetao. Kada tako razlistate trouglove, u sredini će ostati upražnjeno mesto koje popunite onim četvrtim, manjim delom testa.

Pogaču ostavite da naraste jedan sat, a zatim je ispecite u rerni zagrejanoj na 200°C.

POSNE PUNJENE PAPRIKE NA GRČKI NAČIN

Sastojci:

6 velikih ili 8 manjih babura paprika
1 crni luk, isečen na kockice
3 male tikvice, oljuštene i isečene na kockice
3 srednje šargarepe, oljuštene i isečene na kockice
1 šolja supe (bujonom) od povrća
3 šolje skuvanog integralnog pirinča
5 kašika paradajz sosa
1 kašika svežeg peršuna, iseckanog
1 lašičica sveže mirođije, iseckane
sok od 1/2 limuna
¼ kašičice bibera
1 kašičica soli
ulje

Priprema:

Zagrejte rernu na 180 stepeni. Očistite papriku iznutra i skinite vrh sa peteljkom, ali ih sačuvajte kako biste kasnije zatvorili punjenu papriku. Stavite paprike u vatrostalnu posudu, poređajte ih uspravno i vratite vrhove. Pecite na 180 stepeni oko 15 minuta.

U međuvremenu, u tiganju, na malo ulja, propržite crni luk, tikvice i šargarepu, pa nalijte bujonom od povrća, pa ostavite da se povrće kuva u supi oko 10 minuta na blažoj vatri. Dodajtepirinač i paradajz pastu i dobro promešajte da se sjedini. Dodajte peršun, mirođiju, limunov sok, biber i so. Ponovo promešajte. Kada su paprike pečene, izvadite ih iz rerne i napunite nadevom. Vratite vrhove na paprike i pecite još 30-40 minuta na 180 stepeni dok paprike ne omekšaju. Poslužite sa dodatnim kriškama limuna i dekorišite svežom mirođijom za ukras po želji.

Potrebno je za riblju čorbu:

1 veća šargarepa
1/2 korena celera
1 veća glavice luka
1 crvena sveža paprika
meso od skuvane glave šarana
1 oljušten svež paradajz ili iz flaše
400 gr soma smrznutog
1 kašičica crvene mlevene paprike
malo belog vina
malo bibera
soli ...peršunov list
ulje..lovorov list

Priprema čorbe:

Šargarepu izrendati, a luk što sitnije iseći kao i koren celera. Sipati malo ulja pa dinstati. Dodati seckanu papriku  pa ukupno dinstati oko 20 min. 

Dodati ribu, crvenu papriku malu šoljicu belog vina,  i dinstati malo, a zatim dodati vodu da ogrezne. Pred kraj dodati oljušten paradajz i kuvati još par minuta. Voditi računa da se riba ne raskuva. Posoliti pobiberiti i dodati seckan peršun.

Napomena:

Ko voli može dodati 2 čena belog luka...

Potrebno je:

400-500  gr pasulja krupnog
1 veća glavica crnog luka 
1 kašika maslinovog ulja
lovorov list
biber u zrnu i mleven
30 ml ulja
3 čena belog luka
1 ravna kašika brašna
1 kašičica ml. crvene paprike
so

Priprema posnog pasulja:

400-500 gr pasulja tetovca dobro oprati naliti malo vode pa ga kuvati 5 minuta i ocediti vodu i isprati. Naliti vodu dodati na krugove 1 veću šargarepu i veću glavicu luka sitno iseckan. 

Ubaciti veću kašiki maslinovog ulja malo zrna bibera i par listova lovorovog lista. Kuvati oko sat vremena. 

U tiganj iseckati 3 čena belog luka i kašiku brašna dodati 30 ml ulja i pržiti da luk dobije krem boju. Dodati 1 kašičicu paprike ml. crvene i sipati u pasulj. Posoliti pobiberiti i povaditi lovorov list. Po želji može peršunov list.

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

 

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.