Ако волите старинске колаче који спајају богат укус ораха, кафе и чоколаде, реформ обланде су прави избор
Овај колач се лако припрема, а резултат је префињен спој нежних кора и кремастог фила који се топи у устима. Идеалне су за свечане прилике, славе или као десерт уз поподневну кафу.
Састојци
За коре:
- 2 листа обланди
- 8 беланаца
- 200 г шећера
- 200 г млевених ораха
За фил:
- 8 жуманаца
- 150 г шећера
- 5 кашика црне јаке кафе (нес или еспресо)
- 100 г црне чоколаде
- 200 г маслаца
Припрема:
Припрема кора:
Укључите рерну на 200°Ц. Умутите беланца са шећером у чврст снег, па додајте млевене орахе и лагано промешајте.
Поделите смесу на два дела и сваку половину равномерно премажите преко листа обланде. Пеците 10–12 минута, док коре благо не порумене.
Припрема фила:
Умутите жуманца са шећером док смеса не постане пенаста и светла. Кувајте на пари 10 минута од тренутка када вода у доњој шерпи проври.
Додајте изломљену чоколаду и кафу, мешајте док се све лепо не сједини и чоколада не отопи. Оставите да се охлади, уз повремено мешање.
Спајање фила:
Пенасто умутите маслац, па му додајте охлађен фил и све заједно сједините у глатку крему.
Слагање обланди:
Пресеците оба листа обланде по средини да добијете 4 листа. Три листа премажите филом, а четврти ставите одозго.
Прекријте папиром за печење и ставите нешто благо тешко одозго како би се обланде лепо слепиле.
Завршница:
Након неколико сати (или најбоље преко ноћи), премажите преосталим филом, по жељи поспите млевеним орасима и исеците на штангле или коцке.
Пријатно!
(Домаћи рецепти/Стил)
БОНУС ВИДЕО: