Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ПАСТА НАСТАЛА У ЧАСТ ЈЕДНЕ ЈЕДИНЕ - ЕЛИЗАБЕТ ТЕЈЛОР: Прави се само од парадајза, хотел са 5 звездица у Портофину је служи годинама! (РЕЦЕПТ)

Портофино је одувек био синоним за гламур и софистицираност, а међу славним гостима овог питорескног градића издвајала се и филмска икона Елизабет Тејлор.

1756722965_profimedia-0346087100.jpg
Фото: Профимедиа
Oglas

Док је била позната по свом раскошном стилу и љубави према драгуљима, њена кулинарска страст била је много једноставнија: тањир савршено спремљене пасте. Управо у њен част, кувари хотела Сплендидо у Портофину осмислили су рецепт који спаја елеганцију и једноставност – шпагети са три врсте парадајза.

Састојци (за 4 особе)

  • 250 г свежих даттерини парадајза, преполовљених по дужини
  • 3–4 гранчице свежег тимијана, ситно исецканог
  • ½ кашичице смеђег шећера
  • ¼ кашичице рендане коре лимуна
  • ½ кашичице морске соли
  • 400 г конзервираних огуљених Сан Марзано парадајза (сачувати сок)
  • 500 г сувих шпагета
  • 200 г свежих чери парадајза
  • 50 мл лигурејског маслиновог уља
  • 2 чена белог лука, згњечена и ситно исецкана
  • Неколико листова свежег босиљка, натрганих руком
  • Прстохват сувог оригана

Припрема:

Печење датерини  парадајза

Рерну загрејати на 80 °Ц. Парадајзе поређати на плех пресеченом страном нагоре, посути тимијаном, шећером, лимуновом кором и морском соли. Пећи око 3 сата, док не омекшају и карамелизују се.

Припрема Сан Марзано парадајза

Оцедити их (сок сачувати) и исећи на танке тракице.

Кување шпагета

У посољеној води скувати шпагете до стања ал денте према упутству са паковања.

Чери парадајз на тигању

Док се шпагети кувају, на маслиновом уљу пропржити бели лук и чери парадајз, док не омекшају.

Кување соса

Додати исечене Сан Марзано парадајзе и њихов сок у тигањ. Крчкати 5 минута на средње јакој ватри, да се сос мало згусне. По потреби зачинити сољу, бибером или додатним прстохватом шећера.

Спајање пасте и соса

Додати шпагете у сос, заједно са мало воде у којој су се кували. Добро промешати да се свака нит обавије сосом.
На крају умешати печене датерини парадајзе, босиљак и оригано. Лагано промешати и сервирати на тањиру у богатим порцијама.

Пријатно!

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas