Портофино је одувек био синоним за гламур и софистицираност, а међу славним гостима овог питорескног градића издвајала се и филмска икона Елизабет Тејлор.
Док је била позната по свом раскошном стилу и љубави према драгуљима, њена кулинарска страст била је много једноставнија: тањир савршено спремљене пасте. Управо у њен част, кувари хотела Сплендидо у Портофину осмислили су рецепт који спаја елеганцију и једноставност – шпагети са три врсте парадајза.
Састојци (за 4 особе)
- 250 г свежих даттерини парадајза, преполовљених по дужини
- 3–4 гранчице свежег тимијана, ситно исецканог
- ½ кашичице смеђег шећера
- ¼ кашичице рендане коре лимуна
- ½ кашичице морске соли
- 400 г конзервираних огуљених Сан Марзано парадајза (сачувати сок)
- 500 г сувих шпагета
- 200 г свежих чери парадајза
- 50 мл лигурејског маслиновог уља
- 2 чена белог лука, згњечена и ситно исецкана
- Неколико листова свежег босиљка, натрганих руком
- Прстохват сувог оригана
Припрема:
Печење датерини парадајза
Рерну загрејати на 80 °Ц. Парадајзе поређати на плех пресеченом страном нагоре, посути тимијаном, шећером, лимуновом кором и морском соли. Пећи око 3 сата, док не омекшају и карамелизују се.
Припрема Сан Марзано парадајза
Оцедити их (сок сачувати) и исећи на танке тракице.
Кување шпагета
У посољеној води скувати шпагете до стања ал денте према упутству са паковања.
Чери парадајз на тигању
Док се шпагети кувају, на маслиновом уљу пропржити бели лук и чери парадајз, док не омекшају.
Кување соса
Додати исечене Сан Марзано парадајзе и њихов сок у тигањ. Крчкати 5 минута на средње јакој ватри, да се сос мало згусне. По потреби зачинити сољу, бибером или додатним прстохватом шећера.
Спајање пасте и соса
Додати шпагете у сос, заједно са мало воде у којој су се кували. Добро промешати да се свака нит обавије сосом.
На крају умешати печене датерини парадајзе, босиљак и оригано. Лагано промешати и сервирати на тањиру у богатим порцијама.
Пријатно!