Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
РУЧАК

Потажи идеални за ЗИМСКЕ ДАНЕ: Три РЕЦЕПТА која окрепљују и подижу имунитет

Хладни дани идеални су за кремасте и топле потаже, а поред тога што су укусни, лако се праве.

1637742850_shutterstock_300369662.jpg
Фото: Shutterstock
Oglas

Током зимског периода нарочито се препоручују топли и густи потажи због количине поврћа у њима, а уз додатак препеченог хлеба успешно замењују калоричне оброке, што их чини идеалнима уколико желите да смршате.

Међутим, како би се сачувале све нутритивне вредности, важно је испоштовати принцип кувања - поврће се ситно исецка, налије водом да огрезне и кува на најнижој температури до пола сата.

Прочитајте још: ВИТАМИНСКА БОМБА у тањиру: Идеалан РУЧАК за оне који желе да смршају, или да се хране здраво (РЕЦЕПТ/ВИДЕО)

Сецкањем поврћа на ситне коцкице (око центиметар или два) избегава се дуготрајно кување током којег се губе нутријенти у поврћу.

Потаж од броколија и карфиола

Састојци: мања главица карфиола, броколи, веза за супу (першун, целер, 2-3 шаргарепе), 1 дл киселе павлаке, со и бибер по укусу.

Припрема: Карфиол и броколи очистите и исеците на мање комаде. Заједно са очишћеном и исецканом зелени ставите у 0,8 л воде да се кува, посолите и побиберите. Кувајте око 20 до 30 минута док поврће не омекша. Процедите супу, а све из ње испасирајте у блендеру да добијете фину кашу. Потом вратите у супу и промешајте. Уколико је потребно сипајте још воде, сачекајте да проври и на крају умешајте киселу павлаку. Оставите да одстоји неколико минута пре него што је сервирате како би се згуснула.

Кукуруз и сланина

Састојци: 400 грама кукуруза шећерца, 100 грама суве сланине, већа главица црвеног лука, 3 чена белог лука, 3 кашике уља, кашика свежег исецканог першуна, со и бибер по укусу.

Припрема: Кукуруз скувајте, а у међувремену у шерпи загрејте уље и на њему пропржите ситно исецкани црвени и бели лук, па додајте ситно сецкану сланину и пржите 2-3 минута. Сипајте кукуруз, промешајте, пржите 2 минута и налијте 0,7 дл вруће воде. Сачекајте да проври, затим процедите поврће, испасирајте у блендеру и вратите у шерпу. Посолите и побиберите, на крају додајте першун и склоните са шпорета. По жељи сипајте киселу павлаку у крем чорбу, и сервирајте док је топло.

Бундева и шаргарепа

Састојци: 500 грама бундеве, 100 грама шаргарепе, кромпир, 1 литар супе од коцке од поврћа, 100 грама киселе павлаке, 2 кашике уља, 2 главице црног лука, гранчица рузмарина, со и бибер (по жељи).

Припрема: Кромпир очистите и исеците на коцкице заједно са бундевом, а шаргарепу исеците на колутове, и црни лук уситните. Загрејте уље, додајте исецкан лук и пропржите да буде стакласт, ставите бундеву, кромпир и шаргарепу, налијте са мало супе, зачините рузмарином и осталим зачинима по укусу, и динстајте неколико минута.

Затим налијте остатак супе и кувајте док поврће потпуно не буде меко. Чорбу склоните с рингле, извадите гранчицу рузмарина, а остало поврће испасирајте у блендеру, вратите у шерпу и оставите да проври. На крају умешајте павлаку, кувајте још неколико минута и сервирајте.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas