Oglas
· · Komentari: 0
RUČAK

Potaži idealni za ZIMSKE DANE: Tri RECEPTA koja okrepljuju i podižu imunitet

Hladni dani idealni su za kremaste i tople potaže, a pored toga što su ukusni, lako se prave.

1637742850_shutterstock_300369662.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

Tokom zimskog perioda naročito se preporučuju topli i gusti potaži zbog količine povrća u njima, a uz dodatak prepečenog hleba uspešno zamenjuju kalorične obroke, što ih čini idealnima ukoliko želite da smršate.

Međutim, kako bi se sačuvale sve nutritivne vrednosti, važno je ispoštovati princip kuvanja - povrće se sitno isecka, nalije vodom da ogrezne i kuva na najnižoj temperaturi do pola sata.

Pročitajte još: VITAMINSKA BOMBA u tanjiru: Idealan RUČAK za one koji žele da smršaju, ili da se hrane zdravo (RECEPT/VIDEO)

Seckanjem povrća na sitne kockice (oko centimetar ili dva) izbegava se dugotrajno kuvanje tokom kojeg se gube nutrijenti u povrću.

Potaž od brokolija i karfiola

Sastojci: manja glavica karfiola, brokoli, veza za supu (peršun, celer, 2-3 šargarepe), 1 dl kisele pavlake, so i biber po ukusu.

Priprema: Karfiol i brokoli očistite i isecite na manje komade. Zajedno sa očišćenom i iseckanom zeleni stavite u 0,8 l vode da se kuva, posolite i pobiberite. Kuvajte oko 20 do 30 minuta dok povrće ne omekša. Procedite supu, a sve iz nje ispasirajte u blenderu da dobijete finu kašu. Potom vratite u supu i promešajte. Ukoliko je potrebno sipajte još vode, sačekajte da provri i na kraju umešajte kiselu pavlaku. Ostavite da odstoji nekoliko minuta pre nego što je servirate kako bi se zgusnula.

Kukuruz i slanina

Sastojci: 400 grama kukuruza šećerca, 100 grama suve slanine, veća glavica crvenog luka, 3 čena belog luka, 3 kašike ulja, kašika svežeg iseckanog peršuna, so i biber po ukusu.

Priprema: Kukuruz skuvajte, a u međuvremenu u šerpi zagrejte ulje i na njemu propržite sitno iseckani crveni i beli luk, pa dodajte sitno seckanu slaninu i pržite 2-3 minuta. Sipajte kukuruz, promešajte, pržite 2 minuta i nalijte 0,7 dl vruće vode. Sačekajte da provri, zatim procedite povrće, ispasirajte u blenderu i vratite u šerpu. Posolite i pobiberite, na kraju dodajte peršun i sklonite sa šporeta. Po želji sipajte kiselu pavlaku u krem čorbu, i servirajte dok je toplo.

Bundeva i šargarepa

Sastojci: 500 grama bundeve, 100 grama šargarepe, krompir, 1 litar supe od kocke od povrća, 100 grama kisele pavlake, 2 kašike ulja, 2 glavice crnog luka, grančica ruzmarina, so i biber (po želji).

Priprema: Krompir očistite i isecite na kockice zajedno sa bundevom, a šargarepu isecite na kolutove, i crni luk usitnite. Zagrejte ulje, dodajte iseckan luk i propržite da bude staklast, stavite bundevu, krompir i šargarepu, nalijte sa malo supe, začinite ruzmarinom i ostalim začinima po ukusu, i dinstajte nekoliko minuta.

Zatim nalijte ostatak supe i kuvajte dok povrće potpuno ne bude meko. Čorbu sklonite s ringle, izvadite grančicu ruzmarina, a ostalo povrće ispasirajte u blenderu, vratite u šerpu i ostavite da provri. Na kraju umešajte pavlaku, kuvajte još nekoliko minuta i servirajte.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas