Ово је најбољи рецепт за Бајадера торту
Састојци:
Коре – све 3:
9 јаја
9 кашика шећера
6 кашика брашна
3 кашике какаа
10 г прашка за пециво
100 мл уља
Фил:
300 г млевеног кекса
300 мл топлог млека
250 г маргарина или маслаца
150 г шећера у праху
150 г печеног, млевеног лешника
Глазура:
100 мл слатке павлаке
100 г црне чоколаде
Припрема:
Раздвојити беланца од жуманаца. Беланца улупати у чврсту пену уз постепено додавање шећера. Додавати затим једно по једно жуманце и уље у млазу. На крају просејати брашно, какао и прашак за пециво па све додати маси од јаја и спатулом или жицом измешати.
Истрести све у обложен плех од 26цм и ставити да се пече у претходно загрејану рерну на 180 степени да се пече.
Да ли је корица печена тестирати чачкалицом, време печења око 30 минута.
Охладјен бисквит пресећи на 3 дела. Кекс прелити топлим млеком и измешати. Посебно умутити маслац са шећером у праху па му додати мешавину кекса и опет све умутити. На крају додајемо млевени лешник и све заједно мешамо.
Слагање – кора коју попрскамо млеком па трећина фила и све тако 3 пута. Када се торта мало стегне, тај фил одгоре правити глазуру. У врелу слатку павлаку потопити чоколаду, сачекати минут, па измешати. Прохладјеним прелити торту или декорисати по жељи.
Препоручујем чоколаду јер бајадера не иде без чоколаде и одлично се уклапа са корицама и филом.