Црногорски качамак прави се од брашна, кромпира и белог меса
Неки га зато зову смочани, а неки бијени, јер се током припреме удара посебном дрвеном палицом качамаком или туцњем
Традиционални смочани качамак је изузетно јако и заситно јело.
Традиционални и црногорски качамак прави се од брашна, кромпира и белог мрса. Служи се за доручак уз додатак киселог млека. „Смок“, одакле и води име за смочани качамак, прави се од пуномасног сира и кајмака, најбоље старог скорупа.
Тајна најбољег смочаног качамака је у колашинском лиснатом сиру, који се ‘листа као књига’, а добија се само од млека у одређено доба године јер зависи од испаше са околних планина, пре свега Сињајевине.
Неки га зато зову смочани, а неки бијени, јер се током припреме удара посебном дрвеном палицом качамаром или туцњем.
Црногорски качамак - састојци:
2 кромпира
1 шоља кукурузног брашна
1 равна кашичица соли
око 600 мл воде
800 дл млека
2 пуне кашике старог кајмака
2 кришке преврелог сира
Црногорски качамак - припрема:
Кромпир ољуштите и исеците на мање комаде па ставите у слану воду да се кува. Кад вода проври, додајте кукурузно брашно, али не мешајте. Нека ври тако 10 ак минута. Потом смањите температуру и оставите на лаганој ватри око пола сата и мање. Течност треба мало да испари, па ако је има превише слободно мало одлијте.
Сада дрвеном варјачом добро „истуците“ масу да се потпуно сједине кромпир и брашно. Потом склоните са рингле на пар минута. У другу шерпицу сипајте млеко, додајте кајмак и сир, па укључите ринглу да се све истопи и сједини. У то ставите качамак, промешајте и сачекајте да проври. Склоните са рингле и сервирајте. Укупно време кувања качамака треба да буде око 50 минута.
(Крстарица)
БОНУС ВИДЕО:
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ