Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

РЕЦЕПТ ЗА ЦРНОГОРСКИ КАЧАМАК: Припремите га на традиционални начин

Црногорски качамак прави се од брашна, кромпира и белог меса

1744116820_Foto-shutterstock-kacamak.jpg
Фото: Схуттерсток
Oglas

Неки га зато зову смочани, а неки бијени, јер се током припреме удара посебном дрвеном палицом качамаком или туцњем

Традиционални смочани качамак је изузетно јако и заситно јело.

Традиционални и црногорски качамак прави се од брашна, кромпира и белог мрса. Служи се за доручак уз додатак киселог млека. „Смок“, одакле и води име за смочани качамак, прави се од пуномасног сира и кајмака, најбоље старог скорупа.

Тајна најбољег смочаног качамака је у колашинском лиснатом сиру, који се ‘листа као књига’, а добија се само од млека у одређено доба године јер зависи од испаше са околних планина, пре свега Сињајевине.

Неки га зато зову смочани, а неки бијени, јер се током припреме удара посебном дрвеном палицом качамаром или туцњем.

Црногорски качамак - састојци:

2 кромпира
1 шоља кукурузног брашна
1 равна кашичица соли
око 600 мл воде
800 дл млека
2 пуне кашике старог кајмака
2 кришке преврелог сира

Црногорски качамак - припрема:

Кромпир ољуштите и исеците на мање комаде па ставите у слану воду да се кува. Кад вода проври, додајте кукурузно брашно, али не мешајте. Нека ври тако 10 ак минута. Потом смањите температуру и оставите на лаганој ватри око пола сата и мање. Течност треба мало да испари, па ако је има превише слободно мало одлијте.

Сада дрвеном варјачом добро „истуците“ масу да се потпуно сједине кромпир и брашно. Потом склоните са рингле на пар минута. У другу шерпицу сипајте млеко, додајте кајмак и сир, па укључите ринглу да се све истопи и сједини. У то ставите качамак, промешајте и сачекајте да проври. Склоните са рингле и сервирајте. Укупно време кувања качамака треба да буде око 50 минута.

(Крстарица)

БОНУС ВИДЕО:

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas