Oglas
· · Komentari: 0

RECEPT ZA CRNOGORSKI KAČAMAK: Pripremite ga na tradicionalni način

Crnogorski kačamak pravi se od brašna, krompira i belog mesa

1744116820_Foto-shutterstock-kacamak.jpg
Foto: Shutterstok
Oglas

Neki ga zato zovu smočani, a neki bijeni, jer se tokom pripreme udara posebnom drvenom palicom kačamakom ili tucnjem

Tradicionalni smočani kačamak je izuzetno jako i zasitno jelo.

Tradicionalni i crnogorski kačamak pravi se od brašna, krompira i belog mrsa. Služi se za doručak uz dodatak kiselog mleka. „Smok“, odakle i vodi ime za smočani kačamak, pravi se od punomasnog sira i kajmaka, najbolje starog skorupa.

Tajna najboljeg smočanog kačamaka je u kolašinskom lisnatom siru, koji se ‘lista kao knjiga’, a dobija se samo od mleka u određeno doba godine jer zavisi od ispaše sa okolnih planina, pre svega Sinjajevine.

Neki ga zato zovu smočani, a neki bijeni, jer se tokom pripreme udara posebnom drvenom palicom kačamarom ili tucnjem.

Crnogorski kačamak - sastojci:

2 krompira
1 šolja kukuruznog brašna
1 ravna kašičica soli
oko 600 ml vode
800 dl mleka
2 pune kašike starog kajmaka
2 kriške prevrelog sira

Crnogorski kačamak - priprema:

Krompir oljuštite i isecite na manje komade pa stavite u slanu vodu da se kuva. Kad voda provri, dodajte kukuruzno brašno, ali ne mešajte. Neka vri tako 10 ak minuta. Potom smanjite temperaturu i ostavite na laganoj vatri oko pola sata i manje. Tečnost treba malo da ispari, pa ako je ima previše slobodno malo odlijte.

Sada drvenom varjačom dobro „istucite“ masu da se potpuno sjedine krompir i brašno. Potom sklonite sa ringle na par minuta. U drugu šerpicu sipajte mleko, dodajte kajmak i sir, pa uključite ringlu da se sve istopi i sjedini. U to stavite kačamak, promešajte i sačekajte da provri. Sklonite sa ringle i servirajte. Ukupno vreme kuvanja kačamaka treba da bude oko 50 minuta.

(Krstarica)

BONUS VIDEO:

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas