Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Рецепт за праву ГРЧКУ МУСАКУ: Ево по чему се разликује од нашег рецепта

Грчка мусака се прави са патлиџаном и сваки залогај се топи у устима

1689427908_shutterstock_1868757109.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Грчка мусака је у врху гастро фаворита свих туриста, али и за Грке је јело број један. И можда свака грчка породица има неки свој тајни зачин, али је и ви можете спремити на традиционалан начин.

Састојци:

  • 3 средње велика патлиџана
  • 3 кромпира
  • 1 велики лук
  • 2 чена белог лука
  • 700 г (24,7 оз) млевене говедине
  • 3 кашике маслиновог уља
  • 2 кашике парадајз пасте
  • 260 г (9,2 оз) парадајз соса
  • 1 шоља (240 мл) говеђе чорбе или 1/2 шоље (120 мл) црног вина
  • 1 ловоров лист
  • 1 кашичица соли
  • 1/2 кашичице црног бибера
  • 1/2 кашичице цимета
  • 1 кашичица тимијана
  • 1Л (4,2 шоље) млека
  • 120 г (4,23 оз) путера
  • 120 г (4,23 оз) брашна (1 шоља - 2 кашичице)
  • 85 г (3 оз) пармезана
  • 1/2 кашичице мушкатног орашчиц́
  • а 2 жуманца
  • Биљно уље за пржење

Припрема:

1. Припремите поврц́е: патлиџане нарежите на 1 цм дебљине. Посолите и оставите 30 минута. У међувремену огулите кромпир и исеците га.

2. Патлиџане добро оперите и осушите. Пржите патлиџане и кромпир до златне боје. Пребаците на папирни пешкир да бисте се ослободили уља за приступ. За лакшу верзију ставите патлиџане и кромпир у тепсију, покапајте маслиновим уљем и испеците и пожутите.

3. Припремите мешавину меса: загрејте маслиново уље у великом тигању на средњој ватри. Додајте сецкани лук и динстајте 3-4 минута. Додајте изгњечени бели лук и динстајте још 2-3 минута.

4. Додајте месо и кувајте, мешајуц́и, док говедина не буде више ружичаста. И со, бибер, цимет и тимијан, добро промешати. Додајте парадајз пасту и промешајте. Додајте ловоров лист, парадајз сос и добро промешајте. Додајте говеђу чорбу, промешајте и прокувајте. Смањите ватру на ниску и кувајте док се не згусне. Уклоните са ватре и оставите на страну.

5. Припремите бешамел сос: загрејте 1 литар млека. У средњем тигању на лаганој ватри растопите путер, када се путер отопи, додајте брашно и непрестано мутите док не добијете глатку пасту. Постепено додајте топло млеко уз непрестано муц́ење како бисте спречили стварање грудвица. Мутите док сос не постане гладак и густ. Склоните са ватре и додајте прстохват соли, црни бибер, мушкатни орашчиц́, пармезан и жуманца, умутите док не постане глатко.

6. Загрејте рерну на 180Ц (360Ф).

7. Саставити мусаку: у мешавину меса додати 4-5 кашика бешамел соса и промешати. Положите кромпир у посуду за рерну величине 13"Кс8,5" (33Кс22цм), а затим ставите половину патлиџана. Сипајте мешавину меса и равномерно распоредите. Положите преостале патлиџане и прелијте бешамел сосом. Одозго нарендајте пармезан.

8. Пеците 40-50 минута или док не порумени. Извадите из рерне и оставите да се охлади најмање 45 минута пре резања.

БОНУС ВИДЕО

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas