Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ТРИК СВАКЕ ДОМАЋИЦЕ КОЈА ИЗНОСИ НА СТО ЈЕЛА КАО ИЗ КАФАНЕ: Колико соли ставити у ћевапе, пљескавице и мусаку?

Со је ситница која прави велику разлику – од ње зависи хоће ли ћевапи, пљескавице и мусака бити безукусни или савршено укусни.

1756813415_shutterstock_1819486118.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Со је често на лошем гласу, али истина је да је она један од кључних зачина без ког готово ниједно јело не би имало пун укус. Ипак, када је у питању млевено месо, важно је знати колико соли је заиста потребно – да би јело било сочно, укусно и уједно здраво.

Млевено месо је основ многих јела – од ћуфтица, пљескавица и ћевапа, па све до мусака, лазања, болоњезе соса и кобасица. Управо зато питање „колико соли иде у млевено месо?“ постаје итекако важно.

Идеална количина соли за ћевапе, пљескавице и месне ролате

За јела од млевеног меса која се обликују (ћуфте, уштипци, ролат, ћевапи, пљескавице) со се обавезно додаје унапред. Најбоља мера је око 20 г соли на 1 кг меса – отприлике 2 равне кашичице. Ако користите мешавине зачина које већ садрже со, обавезно смањите количину да јело не би било преслано.

Савет:

Увек солите месо мало мање него што мислите да треба. Током печења и кувања укус соли се појачава, а увек можете накнадно додати со, док превише посољено јело не можете поправити.

Со у јелима са сосом (мусака, болоњезе, лазање)

Код јела где се млевено месо пржи у мрвицама и затим додаје у сос, количина соли зависи од тога колико је сам сос зачињен. У просеку, и овде важи правило до 2 кашичице соли на 1 кг меса. Предност ових јела је што увек можете додати со накнадно, док исправљање пресланог јела практично није могуће.

Колико соли иде у кобасице и суџуке

Код сухомеснатих производа и кобасица со има и конзервирајућу улогу. Зато се обично месо прво посоли са мањом количином (8–10 г на 1 кг меса) да би пустило течност, а затим се додаје још приликом млевења. Укупна количина не би требало да прелази 18–20 г соли на 1 кг меса.

Иако је со неизоставна у припреми млевеног меса, кључно је да се користи умерено. Права мера неће само побољшати укус, већ и сачувати здравље. Правило „што више, то боље“ овде сигурно не важи – а најлепше јело је оно које је зачињено таман колико треба.

(Ствар укуса)

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas