Југословенска кухиња дала нам је много феноменалних торти и колача, а једна од најпопуларнијих посластица била је чоколадна торта необичног имена – срнећа леђа.
Старинска срнећа леђа спадају у дезерте који миришу на детињство и празничне дане код баке, а праве се изненађујуће лако.
Овај неодољиви слаткиш са укусом чоколаде и ораха савршено спаја сочност, богат укус и једноставну припрему, идеалан је за сваку прилику, од породичних окупљања до празничних трпеза.
Његов препознатљив облик, премаз од џема и глазура од чоколаде чине га правим класиком који се никада не заборавља, зар не? Ако тражите рецепт за срнећа леђа који увек успева, ево детаљног корака по корака како да направите овај колач који сви обожавају.
Састојци:
- 4 јајета
- 140 г маргарина
- 140 г шећера у праху
- 70 г брашна
- 1/2 кесице прашка за пециво
- 3 кашике какао праха
- 100 г млевених ораха
- рум по укусу
За премазивање:
- џем по избору
- 100 г чоколаде за кување
- 100 мл слатке павлаке
Припрема:
Умутите јаја са шећером у праху, па ставите да се кува. Додајте чоколаду и мешајте док се не отопи, па склоните да се хлади.
У одвојеној посуди умутите маргарин, па помешајте с претходном смесом.
Затим убаците брашно, прашак за пециво, какао, млевене орахе и рум, па добро промешајте и супајте у узак подмазан плех. Пеците у рерни загрејаној на 180 степени док чачкалица забодена у средину не изађе чиста.
Кад се испече, оставите да се кратко прохлади, па извадите из плеха.
Намажите џемом.
У шерпицу сипајте слатку павлаку, па ставите да се греје (али не да прокључа), а потом убаците чоколаду и мешајте док се вино не сједини и не згусне.
Намажите колач овом смесом. Ставите у фрижидер да се стегне.
Пријатно!
(Глоссy)
БОНУС ВИДЕО: