· · Komentari: 0
PRAZNICI

Šta se SPREMA za USKRS: Ispoštujte tradiciju - OVO treba da sadrži praznična trpeza za doručak, ručak i večeru

Uskršnja trpeza nisu samo obojena jaja, bez čvaraka ne dočekujte goste ako želite da ispoštujete srpsku tradiciju.

1618570046_jaja.JPG
Foto: YoutubePrintscreen/Serpica Recepti

Uskoro stiže Vaskrs. Pored farbanja jaja, domaćice uveliko razmišljaju šta će se u prazničnim danim naći na meniju, da svi budu zadovoljni i siti.

Iako se vremena menjaju, bar za velike praznike svako nastoji da ispoštuje svoju tradiciju i od zaborava sačuva ono što smo nasledili još od predaka. Između ostalog, ta tradicija podrazumeva i pripremu hrane.

Šta spremiti za tri dana Uskrsa? Jaja jesu najvažnija, ukrase ćemo kupiti, ali šta spremiti? 

Evo predloga za doručak, ručak i večeru.

Pripremite poklone
Da bi praznični ugođa bio potpun, na vreme za najmilije pripremite poklone! Provedite tri dana sa onima koje volite, u miru i blagostanju. Praštajte i budite bolji prema sebi i svom okruženju.

Prvi mrsni DORUČAK posle posta je najvažniji

Centralno mesto na stolu zauzima korpa sa jajima, takmičenje može da počne, ali ne i bez PREĐELA!

Različiti suhomesnati proizvodi poput pršute i kobasica uz beli sir, kačkavalj i naravno - čvarke su primarna hranljiva garnitura. Nikako bez ruske salate i proje.

Dovitljive domaćice će iskoristiti popucala jaja i napraviti rolat. Ne zaboravite na salate. Sada ih ima u izobilju.

Ručak je spreman i ceremonija može da počne!

Počinje sa domaćom supom ili čorbom. Prema običajima, mesi se Uskršnja pogača. Iz istog razloga se priprema i pečena jagnjetina.

Prasetina se odomaćila u prazničnom posluženju iako nema mnogo veze sa tradicijom. Naime, Srbi su do pojave Turaka jeli isključivo jagnjetinu, a kako im okupatori ne bi oteli svu hranu, prešli su na uzgajanje i konzumiranje svinjetine, jer Turcima vera ne dozvoljava unos hrane od ove životinje.

Krompir uz meso je u Srbiji evergrin.

Iako nuntricionisti uporno apeluju da je ova kombinacija "bomba" za organizam - džabe. Klasičan pekarski krompir ili obogaćen začinima i drugim sastojcima će zauzeti sigurnu poziciju tokom uskršnjeg posluženja. Sarmice od zelja će obogatiti svaki sto. Sveže salate i korpa sa jajima su sve vreme prisutni.

Poslastice su jednako važne. Sitni kolači i torte se obavezno dekorišu. Bez granica. Šarene mrvice, perlice, šlag u boji. Igrajte se kao deca. Iskusne domaćice se ne odriču Vasine, Doboš i Rozen torte i naravno, neprikosnovene BAKLAVE. 

Kako za Vaskrs pripremiti baklavu možda vam pomogne i naš savet, KLIKOM OVDE.

 

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.