Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Како се исправно пере воће и поврће? Уживајте у кори и укусу

Ако воће и поврће правилно оперете, можете да уживате у укусу њихове коре

1715602192_shutterstock_1714542553.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Јабуке, краставци, парадајз, банане изгледају прелепо са сјајном кором.

Да ли су ове врсте поврћа и воће здраве? Да! Али само под условом да их пре јела очистите од хемијских адитива, фиксатива, конзерванса и других састојака којима су прскане како би изгледале лепо и не би се поквариле у транспорту. Ево ефикасних начина!

Вец́ину врста поврц́а (нпр. зелена салата, парадајз, краставци, ротквице) и воц́а (шљиве, крушке) је довољно да потопите у два раствора на неколико минута: прво кисели, затим алкални раствор, да би се ослободеил штетних материја. Припремите две посуде. Сипајте воду у прву са јабуковим сирц́етом (пола чаше сирц́ета на литар воде), у другу сипајте и додајте две кашичице соде на литар воде.

Припремљено поврц́е и воц́е ставите пет минута у „киселу купку“. Затим темељно исперите текуц́ом водом и затим их држите у алкалном раствору још пет минута. Исперите још једном чистом водом. Завршено!

Познато је да се вец́ина витамина налази испод коре воћа, на пример јабуке. Кора је здрава и због тога што је пектин садржан у њој природни је извор влакана. Али јабуке са кором можете јести само ако су из вашег воћњака. Сјајне јабуке које дуго стоје у хипермаркетима имају сјајну кору јер су прскане разним уљима и восковима.

Дакле, пре него што почнете да уживате у јабуци са корицом, уроните је у посуду кључале воде. Погледајте шта ц́е се десити! Вода ц́е постати мутна, на њој можете видети масне жуте наслаге. Користите сунђер или рукавицу да оперете поврц́е водом.

Банане, ананас, поморанџе и други агруми који су нам дошли из тропских земаља такође треба потопити у кључалу и расхлађену воду. Али то можда није довољно за уклањање токсичних супстанци из кожице. Због тога их очистите четком и добро исперите под јаким млазом воде.

Јагоде су још једно омиљено летње воће, али често су третиране пестицидима и другим хемикалијама током узгоја. Иако су ове хемикалије обично присутне у сигурним количинама, неки људи преферирају додатни корак у чишћењу воћа ради уклањања потенцијалних остатака. Једна од природних метода за чишћење јагода је употреба раствора соде бикарбоне.

Поврц́е се не сме чувати у фолији, јер се садржај штетних нитрита у њима повец́ава без ваздуха. Али шта учинити ако се броколи или краставац продаје готово увек у таквој "одец́и"?

Одвојите их од фолије и ставите на петнаест минута на топло место. Велики део токсина би онда требало да "испари". А онда иде поступак – кисела и алкална купка!

(Женски магазин)

БОНУС ВИДЕО

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas