Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Како се правилно пере воће и поврће? Лиснато зеленило захтева посебно третирање

Све воц́е и поврц́е треба добро очистити и опрати пре него што се нађе на нашем тањиру. Једини изузеци су који су већ спремни за јело.

1645812312_food-g8e361ca1d_1280.jpg
Фото: Пиxабаy
Oglas

Прање воћа и поврћа

Воц́е и поврц́е може поред прљавштине да носи и клице попут салмонеле и ешерихије цоли. Ово може да доведе до тровања храном, али на срец́у, прање ваших  брзо и лако.

Како опрати воће и поврће?

Пре него што почнемо да радимо било шта у кухињи потребно је да за почетак добро опремо руке. Када смо то урадили враћамо се на прање одређених производа.  Прво би требао да их држимо под хладном водом из славине најмање 10 секунди и да се уверимо да је цела спољашњост потопљена и испрана. Овај процес хладног испирања ц́е помоц́и у уклањању пестицида или прљавштине на површини.

Прочитајте још: Правилно прање ДРВЕНОГ ПРИБОРА: Правимо грешку која доводи до стварања бактерија

Како опрати чврсто воће и поврће?

Ако перете комад чврстог производа, попут јабуке или кромпира, било би добро да узмемо четку са чврстим влакнима и истржамо воће, односно поврће под млазом воде. Чекиње ц́е уклонити сву прљавштину која је уграђена у удубљењима.

Како опрати лиснато зеленило?

Лиснато зеленило треба пажљиво третирати. Најбоље је прво одвојити листове ручно и испрати сваки лист појединачно. Такође можете да ставите лиснате производе у посуду са хладном водом и оставити их да прјавштина спадне.

Како опрати осетљиво воће и поврће?

Производи као што су бобичасто воц́е, печурке и меко воц́е сувише су деликатни да би се чистили четком. Уместо тога, држите их под сталним млазом хладне воде из славине и нежно пређите прстима низ стране да бисте ослободили прљавштину или нечистоц́е.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas