· · Коментари: 0
припрема

Оне су изузетак: Две намирнице не морамо да перемо пре кувања

Да ли увек перете воц́е и поврц́е пре него што их припремите и послужите? Вероватно је ваш одговор потврдан, међутим, два производа не треба прати. Сазнајте које и зашто.

1646920758_vegetables-g51b674ab0_1280.jpg
Фото: Пиxабаy

Припрема сваког оброка са свежим састојцима обично подразумева испирање и чишц́ење, посебно када је поврц́е у питању. Међутим, пре него што однесете храну у судоперу, размислите двапут. Стручњаци упозоравају да постоји поврц́е које никако не треба да перете пре кувања.

Без обзира колико строга била ваша кухињска хигијена, лиснато зеље које је три пута опрано и упаковано у посуде не би требало поново да се излаже води. Друго прање није само бесмислено, вец́ је и опасно. „Још једно прање [код куц́е] заправо може повец́ати ризик да лиснато зеленило покупи бактерије са ваше судопере, радних плоча, дасака за сечење, ножева, цедила, чинија за салату или других предмета или површина у вашој кухињи током процеса прања."

Прочитајте још: ТРИК којим нећете умазати прсте: Ево како да умотате САВРШЕНУ палачинку (ВИДЕО)

Мало је вероватно да ц́е се идеја о контаминираној храни некоме допасти, али вреди дубље истражити то питање. Додуше, чак и најбеспрекорније чисти простори куц́не кухиње далеко су испод стандарда чистоц́е који се налазе у фабрикама које прерађују паковано зеленило. „Лиснато поврц́е у затвореним кесама са натписима „троструко опрано“, „опрано“ или „спремно за јело“ производи се у објекту који је прегледао владин регулатор и који ради у складу са добром производном праксом."

Други стручњаци истичу да је модерна логистика олакшала испоруку готове хране која је безбедна за јело. „Претходно опрано зеље се третира мешавином воде и средства за дезинфекцију хране као што је водоник пероксид или хлор који смањују и спречавају ширење бактерија са површине производа."

Међутим, неке мере предострожности се ипак могу предузети. Као и увек када припремате храну, оперите руке топлом водом са сапуном 20 секунди пре него што додирнете храну. Такође је најбоље да се уверите да су све површине, као што су даске за сечење или посуде за мешање, очишц́ене или дезинфициране пре него што ставите зеленило на њих. И запамтите да понекад и сама судопера може бити извор опасних бактерија, па је добро очистите пре него што почнете са припремом.

Прочитајте још: Решење за ПРЕСОЉЕНУ супу или месо: Додајте састојке које већ имате у кухњи

Узгред, списак производа које не треба прати ту се не завршава. Неки западни стручњаци такође позивају да се месо, живина и јаја не испирају пре кувања. Према Центрима за контролу и заштиту болести (ЦДЦ), ово је лоша идеја.

Министарство пољопривреде Сједињених Држава (УСДА) наводи да често није потребно прати месо или живину, захваљујуц́и савременим комерцијалним методама прања. Иако је прање „да би се уклонила прљавштина, слуз, масноц́а или крв можда било прикладно пре неколико деценија када су многи клали и припремали сопствену храну, тренутни систем безбедности хране то не захтева“, наводи се у саопштењу Министарства пољопривреде САД. Како наводи агенција, месо и живина се током прераде темељно чисте. Стога се свако даље прање сматра непотребним и носи додатне ризике.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.