Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Која јела не треба припремати у АЛУМИНИЈУМСКОЈ ФОЛИЈИ? Ево када није безбедна

Алуминијумска фолија је безбедна ако је користите за печење поврц́а или протеина.

1749821946_shutterstock_1902050998.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Када кувате са фолијом на високим температурама, посебно са киселом или зачињеном храном, треба бити пажљивији, јер њена употреба може довести до преношења вец́е количине алуминијума у ​​ваш оброк. Нека истраживања сугеришу да прекомерни унос алуминијума потенцијално може бити повезан са неким здравственим проблемима.

1. Све што подгревате у микроталасној пец́ници

Алуминијумска фолија и микроталасна не смеју да се комбинују. Фолија изложена микроталасним зрацима може довести до варничења, па чак и пожара, што може проузроковати трајно оштец́ење ваше микроталасне пец́нице или још горе. Остатке хране обично не треба чувати у алуминијумској фолији, јер није херметички затворена.

2. Маринаде од парадајза, цитруса и киселине

Парадајз, агруми и маринаде на бази сирц́ета, спадајуц́и у категорију киселе хране, и нису безбедни за припрему у алуминијумској фолији. Кисела храна може проузроковати да се више алуминијума испразни у ваш оброк, повец́авајуц́и унос алуминијума, што потенцијално може довести до проблема ако се конзумира током времена у великим количинама.

3. Слана јела

Баш као и киселина, со може проузроковати излучивање алуминијума у ​​храну. Било које јело које садржи значајну количину соли (на пример, домац́а слана пецива или сушено месо, попут шунке и кобасица), не треба припремати у алуминијуму, како би се спречило да натријум хлорид (тј. со) реагује са јонима алуминијума. 

4. Споро печена јела

Уколико умотавате на пример ребра у фолију пре него што почнете споро да их печете сатима, правите грешку. Избегните употребу фолије за све што се пече дуго времена, попут споро печеног меса или чорби. И ово може довести до ослобађања више алуминијума у ​​оброк. Ако сте навикли да споро печете јела у фолији, ово је тренутак да пређете на керамичко или стаклено посуђе или, ако морате, користите слој папира за печење између алуминијума како не би директно додиривао храну.

5. Храна кувана на високој температури

Добра вест је да алуминијум обично не почиње да се топи док не пређе 470 степени Ц, али ипак треба избегавати кување са алуминијумом за било коју храну печену на преко 200 степени Целзијуса. Изнад ове температуре, метал може да се пренесе у храну. Прескочите печен кромпир умотан у алуминијум и премажите га танким слојем уља за кување или га уместо тога умотајте у папир за печење. Ово важи и за кување на логорској ватри – не препоручује се увијање хране у алуминијумску фолију и гриловање на отвореном пламену.

6. Плодови мора и риба

Морски плодови и риба умотани у фолију су популаран начин за лако припремање ручка, али алуминијумска фолија може дубље да продре у рибу него у друга меса, што рибу чини вероватно најгорим протеином за припрему у фолији. Риба кувана у папиру за печење, је популаран (и сличан) начин кувања филета на пари.

7. Домаћи кекс

Кекс се обично брзо пече на релативно ниској температури, тако да технички гледано могу безбедно да се пеку на алуминијумској фолији, али ће дно кекса да буде тврдо и превише хрскаво, а посластице ц́е се потенцијално залепити за алуминијум, што ц́е довести до њиховог мрвљења приликом вађења.

(Ствар укуса)

БОНУС ВИДЕО

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas