Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
САВЕТИ

Обавезно проверите: Да ли знате због чега се квари кисели купус?

Нови рецепти за кисео купус обично почињу речима - на толико и толико купуса (или воде) иде толико соли...

1642688381_kiseli-kupus.jpg
Фото: YоуТубе принтсцреен
Oglas

Међутим, стари домаћини никада нису куповали со баш по таквој мери, већ је у кући морала да постоји довољна резерва.

Прочитајте још: Намирнице које НИКАКО не смете да подгревате: Изазивају озбиљне проблеме уколико направите грешку

Они су се за остављање купуса за зиму почињали на следећи начин - куповином најбољег купуса! Идеално би било да прво купите једну или две главице и проверите да ли купус има слаткаст укус. Ако има, то је прави, а ако мало љути, боље га потрошите за салату или кување, а за буренце тражите неки други. Такође, проверите да случајно нема пужева голаћа у главици, јер ако је род такав, кисели купус се неће одржати.

Добре су оне сорте које имају тање "жиле", а пословично су најбољи "футошки" и "српски мелез." Кад одаберете прави купус, очистите га темељно од спољних листова а онда зарежите сваки корен "на крст" и извадите средину што више можете. У сваку издубљену главицу сипајте по кашичицу соли, па их ређајте пажљиво једну уз другу.

Прелите купус, затворите и већ сутрадан проверите да ли треба додати још пресолца. Чим се почне осећати измењен мирис, почиње претакање и оно се обавља сваки дан. Цревом извући пун лонац пресолца са дна бурета, па га прелити одозго преко купуса. Поновити процедуру неколико пута

Главице не смеју да се притискају, али ни да буду сувише лабаво спаковане. Отвор у корену, у коме је со, остаје окренут на горе. Док ређате главице, са стране углавите и пластично црево које треба да иде од дна до врха бурета. Служиће за претакање расола.

Кад поређате главице, поставите пластичну решетку или чамове дашчице и притисните каменом и оставите преко ноћи да купус одстоји. Ако сутрадан може да се дода још нека главица, попуните буре још мало. Размутите со у хладној води, тако да укус буде непријатно слан.

Прочитајте још: Како је настао МАЈОНЕЗ? Омиљени умак многих има дугу традицију

 

Када купус достигне жељени ниво киселости, додајте у буре винобран, према упутству на кесици а у складу с количином купуса. Док чекате да се укисели, можете спремити мање буре или неку већу теглу рибанца, а и за то вам дајемо одличан рецепт!

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas